Arabia Saudite ndërton centralin më të madh të energjisë diellore në botë, me vlerë 200 milionë dollar

526

Arabia Saudite me anën e një projekti prej 163 milionë euro ka vendosur qëllimin e thyerjes së kufijve të prodhimit të energjisë me ndihmën e energjisë diellore miqësore, duke krijuar një stacion kaq të madh që do të shtrihet përtej metropoleve më të mëdha në planet!

Mbretëria njoftoi javën e kaluar se në bashkëpunim me grupin japonez të investimeve, SoftBank planifikon të ndërtojë një stacion diellor që do të japë 200 gigawatt të energjisë elektrike, duke mbuluar një sipërfaqe prej rreth 5,000 kilometrash katrorë. Projekti u vlerësua në 200 milionë dollarë dhe pritet të përfundojë në vitin 2030, si pjesë e zotimeve të Prince al-Saudit për të lëshuar vendin e tij nga varësia e naftës. Një vend që aktualisht prodhon 77 gigawatt të energjisë diellore të pastër. Faktorët e tregut vlerësojnë se kjo mund të jetë vetëm një deklaratë mbresëlënëse dhe asgjë më shumë. Assoad Razzouk, Drejtor Ekzekutiv i Burimeve të Qëndrueshme Sindicatum, i tha Bloomberg: “Kam rezervat e mia deri sa të shoh ndërtimin e 5-10 gigawatteve të parë” …