Austria : Kampe per refugjatet jashtë BE-së, po ne Shqiperi ?

448

Austria ka punuar me një numër vendesh të Bashkimit Europian mbi një propozim për të krijuar strehimore për refugjatët dhe emigrantët jashtë Bashkimit Evropian, i cili do të “sigurojë strehim dhe mbrojtje, por jo një jetë më të mirë”, tha kancelari austriak Sebastian Kurtz.
Në pyetjen e rrjetit ORF për ekzistencën e këtij projekti, Kurt konfirmoi se “po bëhen përpjekje për të krijuar qendra mbrojtëse jashtë Evropës”, ku mund të strehojmë refugjatët, ku të ofrojmë mbrojtje, por jo një jetë më të mirë në qender te Evropes “.

Sebastian Kurtz, një ambicioz, konservator i ri, i cili bashkohet me të ektremit te djathte, nuk përcaktoi se kush do të kishte për qëllim këto qendra, por homologu i tij danez Lars Loke Rasmussen tha javën e kaluar se ai po bisedonte me disa vende, mes tyre edhe Austria, idenë e krijimit të “qendrave të përbashkëta” për emigrantët që nuk kualifikohen për azil në Evropë ose aplikacionet e të cilave janë refuzuar.
“Është një projekt që ne jemi duke punuar me një numër të kufizuar shtetesh në mënyrë konfidenciale … për të rritur shanset për të qenë të suksesshëm”, shtoi kancelari austriak në ORF.
Shqipëria është midis vendeve kandidate për të pritur qendra të tilla, sipas raporteve të fundit të shtypit austriak. “Do të shohim,” u përgjigj Sebastian Kurt.

Koalicioni qeverisës se ekstremit te djathte Right në Austri ka bërë zbatimin e politikës restriktive të imigracionit një përparësi kryesore. Qeveria kërkon ta bëjë Austrinë më tërheqëse për azilkërkuesit dhe për të rritur deportimet e atyre që janë refuzuar. Arritja e këtij objektivi është dëmtuar nga mungesa e marrëveshjeve të ripranimit me shumë vende.

Vendet e Bashkimit Evropian janë ndalur në reformën e sistemit evropian të azilit. Dhe situata është e ngarkuar me ardhjen e populistëve / krahut të djathtë në pushtet në Itali