BE-ja kthye 42,600 emigrantë ilegalë shqiptarë në vitin 2016

261

Sipas një raporti të lëshuar nga agjencia statistikore e BE-së Eurostat, BE ka deportuar 226,150 emigrantë të paligjshëm nga territori i saj në vitin 2016, numri më i madh që nga regjistrimi i të dhënave filloi në vitin 2008.

Pothuajse 1 në 5 emigrantë të paligjshëm ishin nga Shqipëria. Gjithsej 42,600 shqiptarë u riatdhesuan. Shqipëria ndiqet nga Ukraina (22,600), Iraku (17,100), Kosova (13,000), Serbia (12,200) dhe Maroku (9,900).

Në shkurt, Amnesty International njoftoi tashmë se 20,000 shqiptarë kishin kërkuar azil në BE gjatë vitit 2016. Megjithatë, BE pranoi vetëm 3% të tyre, duke dërguar pjesën tjetër në vend.

Qeveria e Kryeministrit Edi Rama ka mohuar në mënyrë sistematike çdo problem emigrimi, i cili është shkaktuar kryesisht nga vështirësitë ekonomike dhe mungesa e perspektivave, veçanërisht në zonat rurale të vendit. Në prill, kryebashkiaku i Roterdamit Ahmed Rrethaleb deklaroi se do të vizitonte Shqipërinë për të diskutuar problemin e emigracionit.