Die Zeit: Mijëra turq kërkojnë azil në Greqi

269

Raporte të gjera mbi shtetasit turq që kërkojnë azil në Greqi publikohen nga gazeta Die Zeit.

Nën titullin “Refugjatët e rinj të Greqisë vijnë nga Turqia”, shkruan gazeta: “Pas përpjekjes së grushtit të shtetit, mijëra turq kërkojnë azil në asnjë vend fqinj të dashur. Marrëdhëniet midis dy vendeve janë duke u përkeqësuar. “

Në reportazh gazeta përfshin ekstrakte nga intervistat me turq që ikën në Greqi, sepse ata nuk ndiheshin më të sigurt në atdheun e tyre, gjithashtu raportohen të dhënat e mëposhtme: “Sipas Eurostat, vitin e kaluar shtetet anëtare të BE rregjistruan 14,640 kërkesa për azil nga shtetasit turq – 44% më shumë se në vitin 2016. Gjermania ishte destinacioni më i popullarizuar me 8,025 aplikime. Greqia është e dyta me 1,820 aplikime për azil – dhjetë herë më shumë se vitin e kaluar”. 

Gjithashtu gazetari i referohet rivalitetit kronike në mes të dy shteteve: “Për Greqinë rritja e numrit të kërkesave për azil është një çështje veçanërisht delikate sepse ajo forcon tensionin ekzistues midis dy fqinjëve. Athina dhe Ankara kanë debatuar gjatë viteve për çështjet që kanë të bëjnë me kufijtë e tyre por edhe Qipron. marrëdhëniet dypalëshe janë në nivelin më të keq në dekada “, shkruan gazeta duke cituar drejtorin e Fondacionit Grek për