Documento: Ekziston një zgjidhje për çështjen shqiptare, por ajo Came mbetet ne dollap

202

Ende jemi prane duke mbyllur një front diplomatik. Në vijën finale zgjidhja e të ashtuquajturës çështje shqiptare, me qeverinë që mbyll një front tjetër diplomatik me një vend fqinjë ballkanik me qëllim që të fokusohet ekskluzivisht në sytë e Turqisë dhe çështjet që po rëndojnë këtu dhe dekada të marrëdhënieve dypalëshe, thekson gazeta documento.gr

Edhe në fundjavë, sipas burimeve të mirë-informuara, marrëveshja bilaterale që është  me Shqipërinë mund të jetë mish dhe eshtra, duke zgjidhur një sërë plagësh të hapura diplomatike, të cilat kanë rrënjë të thella historike.

Më e rëndësishmja per te gjithe eshte, aspiratat irredentiste të njëri-tjetrit hiqen. Raportet shqiptare të “Tsamourias” duket të jenë të mira për të kaluarën, e cila pritet të pasqyrohet në librat që u mësohen të afërmit. Eliminimi i afateve të pacaktuar lidhet gjithashtu me përdorimin e Greqisë nga toponimi, Epiri i Veriut.

Gjithashtu, të drejtat e pakicës greke njihen plotësisht për herë të parë nga pala shqiptare. Çështja është zgjidhur tashmë me varrezat e grekëve që shtrihen në territorin shqiptar, ndërsa marrëveshja pritet të përfshijë edhe aktin diplomatik për t’i dhënë fund situatës së shkatërruar nga lufta midis Greqisë dhe Shqipërisë, e cila megjithëse duket e pabashkuar mbetet e hapur për Luftën e Dytë Botërore “Disa i kanë vënë ato në NATO pa zgjidhur këtë çështje elementare diplomatike”, thanë burimet.

 

Ne cdo rast, kjo karakterizohet si një fitore diplomatike, zgjerimi i zonës së Detit Egje nga 12 milje, gjë që lidhet edhe me çështjen e ZEZ në detin Jon, i cili tani është në rrugën e duhur.

Në çdo marrëveshje diplomatike ka kompromise dhe konsensus për njëri-tjetrin, përndryshe do të flasim për luftën. Vetëm në rastin e luftës ka një fitues dhe një humbës, “ishte komenti përfundimtar i burimeve.

Ne do të kemi një marrëveshje dypalëshe me Shqipërinë gjatë ditëve të ardhshme”, tha Koumoutsakos, duke shtuar: “Ne i kërkojmë qeverisë të paraqesë tekstin e marrëveshjes që do të diskutohet nga delegacioni kombëtar”.