Ekspertja e OKB shpreh shqetësimin për politikat e migracionit në Mbretërinë e Bashkuar

158

Gjatë një vizite të kohëve të fundit në Britaninë e Madhe, një ekspert i OKB-së shprehu shqetësim për politikat e emigracionit dhe anti-terrorizmit të vendit që mund të kontribuonin në diskriminimin kundër pakicave etnike.

Raportuesi zyrtar i Kombeve të Bashkuara mbi diskriminimin e racave, E. Tendayi Achiume, ka lavdëruar qeverinë britanike për politikat e saj kundër racizmit. Megjithatë, ajo i ka kërkuar autoriteteve që të ndërmarrin veprime të mëtejshme për të ndaluar diskriminimin, duke shprehur shqetësim për politikat e qeverisë mbi imigracionin, kundër terrorizmit dhe krimet e urrejtjes dhe ndikimin e Brexit mbi imigracionin.

Sipas një deklarate nga Zyra e Komisionerit të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut (OHCHR), Achiume theksoi shqetësimin e saj lidhur me diskriminimin e gjerë kundër pakicave etnike në Mbretërinë e Bashkuar. “Unë jam i tronditur nga kriminalizimi i të rinjve nga pakicat etnike”, tha ajo në fund të vizitës. Achiume përmendi veçanërisht të rinjtë e zezë dhe tha se ata ishin “të mbi-përfaqësuar” në kontrolle të policisë, si dhe në burgje.

Raportuesja e OKB-së shprehu alarm rreth rritjes së ndjeshme të krimeve dhe incidenteve të urrejtjes në epokën e Britanisë pas Brexit. Megjithatë, ajo gjithashtu raportoi për luftën e gjerë kundër gjuhës së urrejtjes dhe promovimin e strategjive të integrimit në të gjithë vendin. Achiume gjithashtu shprehu shqetësim për normalizimin e fjalimeve të urrejtjes midis zyrtarëve të lartë.

Raportuesja e OKB-së, duke njohur të drejtën dhe detyrën e çdo shteti për të miratuar masat e nevojshme për të mbrojtur popullsinë nga ekstremizmi i dhunshëm, kritikoi programin anti-terrorist të Britanisë së Madhe, i cili tha se kontribuoi në një klimë nën të cilën “të gjitha grupet fetare, racore dhe etnike supozohet të jenë armiq”. Së fundi, Achiume paralajmëroi se politikat e emigracionit në Britani janë thellësisht të lidhura me barazinë racore dhe se qeveria britanike duhet ta marrë këtë lidhje seriozisht.