Hungari / Alarm për trajtimin e fëmijëve migrues në kufi

232

Hungaria i lë adoleshentët migrues në kushte të vështira në kufirin e saj me Serbinë në kundërshtim me rregullat e miratuara, tha Këshilli i Evropës.

Raporti vijon vizitat e ekspertëve të të drejtave të njeriut vitin e kaluar.

Këshilli 47-vendesh i Evropës, grupi kryesor i të drejtave të kontinentit, akuzoi Hungarinë të premten për keqtrajtimin e fëmijëve të moshave 14 deri në 18 vjeç në kufirin e saj, pavarësisht kërkesave të kaluara për të mbështetur Konventën Evropiane kundër Trafikimit të Qenieve Njerëzore. Delegacionet që vizituan zonën në korrik dhe dhjetor të vitit të kaluar gjetën një numër adoleshentësh të huaj të pashoqëruar nga vendet, përfshirë Afganistanin dhe Sirinë në kampe të mbyllura enësh, të rrethuar me tela me gjemba dhe të mbikqyrur nga rojet e armatosura.

Ligji hungarez anashkalon konventën

Raporti kritikoi Hungarinë për miratimin e një ligji në mars të vitit 2017, i cili tejkaloi masat mbrojtëse ndërkombëtare për mbrojtjen e fëmijëve në rastet e “krizave” dhe klasifikimin e tyre si të rritur që mund të kërkohet të mbahen në zonat e tranzitit kufitar. Në vend të personelit të sigurisë, fëmijët kishin nevojë për profesionistë të trajnuar në një “klimë besimi”, të cilët gjithashtu ishin në gjendje të ndihmonin me përkthimin e gjuhës, tha Këshilli i Evropës.

Neni 1 i Konventës së OKB-së Të drejtat e fëmijës, për të cilat Hungaria ka qenë nënshkruese që nga viti 1990, përcakton një fëmijë si “çdo qenie njerëzore nën moshën 18 vjeç”