Hungaria: BE te marre leksione nga ligjet e Hungarise per emigracionin ilegal

240

Bender kritikon Bashkimin Evropian për t’i lejuar ata të ndodhin nën mbikëqyrjen e Hungarisë. Sipas tij, ekziston një martesë lehtësie midis BE dhe Hungarisë kur bëhet fjalë për mbrojtjen e kufijve të jashtëm të BE.

“Politikanët si Kancelarja gjermane Angela Merkel mund të pretendojnë të kenë një qasje parimore ndaj azilit dhe refugjatëve, duke thënë se të gjithë ata që meritojnë të marrin statusin e azilit do të jenë të mirëpritur në Gjermani, por as nuk duhet të merret me asnjë nga këto çështjet për aq kohë sa vendet në kufirin e jashtëm evropian si Hungaria vazhdojnë të largohen nga rruga e tyre për të mos lejuar askënd. Dhe pikërisht këtë dëshirojnë këta politikanë evropianë “.

 Bender beson se vendet e BE, duke përfshirë Gjermaninë, po marrin mësime nga ligjet e Hungarisë kundër migrimit dhe se po fillojnë të zbatojnë sisteme të ngjashme.

“Nëse shikoni deklaratat e politikanëve të tjerë si (Ministri i Brendshëm gjerman) Horst Seehofer, do të shihni se ata vërtetë dëshirojnë të kopjojnë llojin e regjimit që Orbani ka vendosur në Hungari: me procedura të azilit të shpejtë, tranzit zonat në kufi dhe përdorimin e policisë për të kontrolluar migrantët, “shpjegoi Bender. Gjithë kjo tregon faktin se Bashkimi Evropian po përpiqet të mbajë sa më shumë refugjatë”

Qeveria e Merkelit gjithashtu ka distancuar shpesh veten nga Orbani dhe qëndrimi i tij mbi migracionin. Pas fitores së zgjedhjeve në prill, një zëdhënës i qeverisë gjermane tha se ka mbetur “çështje të diskutueshme në bashkëpunimin (tonë), qëndrimet e ndryshme në politikën e migrimit vijnë në mendje”.

Milan Nic, nga Këshilli Gjerman për Marrëdhëniet me Jashtë, thotë se vendet evropiane si Gjermania kanë marrë një “qasje pragmatike” për t’u marrë me Hungarinë, duke sugjeruar që pikëpamjet e tyre mbi emigracionin të mbeten disa distanca. Nic gjithashtu dyshon se Evropa do të arrijë ndonjëherë pozitën ekstreme të Orbanit.