IOM: Mungesa e të dhënave e bën vdekjen e grave refugjate të padukshme

311

Mungesa e të dhënave mbi rrjedhën e emigrantëve vazhdon të jetë e padukshme për vdekjet e grave migrante, tha kohët e fundit Organizata Ndërkombëtare për Migracionin.

Në mbarë botën, Projekti për Migrantët e Zhdukur regjistroi vdekjen e 525 grave gjatë migrimit në vitin 2017. Të dhënat tregojnë se kalimi Mesdheu është veçanërisht vdekjeprurës, me vdekjen e 238 grave të konfirmuara vitin e kaluar.

Të dhënat në dispozicion tregojnë se gratë po ndërmarrin edhe udhëtime të rrezikshme nga toka. Në 2017, 61 gra vdiqën nga ekspozimi në mjedise të ashpra gjatë udhëtimeve të tyre, 47 për shkak të sëmundjes dhe mungesës së qasjes në ilaçe, 28 për shkak të aksidenteve të automjeteve dhe 15 pësuan një vdekje të dhunshme. Për 37 gra, shkaku i vdekjes është i panjohur.

Kjo shifër përfaqëson më pak se pesë për qind të numrit të përgjithshëm të vdekjeve të emigrantëve të regjistruara gjatë kësaj periudhe nga projekti. Sa shumë vdekje të grave ndodhin në det, dhe në numër të madh, identitetet e atyre që vdesin shpesh mbeten të panjohura, pasi incidentet ndodhin në vende të largëta dhe kryesisht shkojnë të parregjistruar.