Kotzias paralajmëron Turqinë: “Mos e konsideroni dobësinë tonë të sjelljes së civilizuar”

261

Në një intervistë me revistën gjermane Spiegel, Ministri i Jashtëm grek deklaroi se,  Turqia të mos e kuptoj qendrimin e cilivizuar të Greqisë si një dobësi, duke theksuar se:

Ndonjëherë miqtë e mi turq duhet ta kuptojnë se gjendja jonë miqësore dhe gatishmëria jonë për t’u përgjigjur në mënyrë diplomatike për sfidat edhe ushtarake nuk duhet të shihen si një dobësi. Kjo është një sjellje e përgjegjësisë. Kjo tregon fuqinë e karakterit dhe potencialit. Duhet një here në gjashtë muaj ta sqarojmë këtë se në.Siri, Turqia ka një marrëdhënie të veçantë. Në vitet 1930 ajo mori Alexandretta. Në Afrini tregon gatishmërinë për të qëndruar.

Një në aq shumë kohe i kujtoj se ne jemi një lojtar tjetër në sistemin ndërkombëtar. Vendi im do të mbrojë të drejtat e tij në një mënyrë të ndryshme. Nuk mendoj se Erdogan mund të ëndërrojë që ai të ndryshojë kufijtë evropianë. Për momentin ai nuk ka treguar një humor të tillë. Kjo tregon një prirje për ngacmimin e vendit, krijimin e episodeve, marrjen në pyetje të sovranitetit tonë dhe rrjedhimisht të BE-së. në një seri zonash dhe vendeve të detit, por ai e di se Greqia nuk ka të bëjë aspak me Irakun dhe Sirinë, por me një shtet të strukturuar me aftësi dhe aftësi më të mëdha. Unë nuk mendoj se ai dëshiron atë. Kemi probleme me pretendimet gjeostrategjike dhe gjeopolitike me Turqinë. Ajo po pretendon hapësirë .Unë shpresoj se do të “bashkohet” dhe do të masë më mirë interesin e vet dhe interesin e tij “, perfundon ministri grek.