Merkel denoncon vendimin e kushtetutës për të mos i shërbyer emigrantëve në të ardhmen

304

Kancelarja gjermane Angela Merkel sot denoncoi vendimin në pellgun industrial të Ruhr për të ofruar ushqim vetëm për gjermanët, gjë që shkaktoi reagime të forta në vend duke ndikuar reagime ne disa te cilët shkruajtën fjalën “nazist”.

Nuk duhet të ketë një diskriminim të tillë, nuk është mirë”, tha Kancelari në një intervistë me RTL, duke shtuar se shpreson të gjejë një zgjidhje. Vendimi i Partisë Popullor të Esen tregon megjithatë se presioni që ekziston dhe sa njerëz janë të varur nga bamirësitë e tilla për të ushqyer siç duhet”, shtoi ai.

Njerëzit e panjohur shkruan fjalën “nazist” në automjete dhe në ndërtesën ku është vendosur, ku punon falë vullnetarëve. Në protestë, organizatori përgjegjës për këtë kuzhinë, Garr Sartor, tha se nuk dëshiron të shuhen këto mbishkrime “për t’i parë të gjithë”.

Vendimi i atyre që janë përgjegjës për të ndaluar shërbimin e të huajve u njoftua javën e kaluar. Sipas asaj që ata pohojnë në faqen e internetit të tyre, ardhja e një numri të madh refugjatësh në vitet e fundit ka lënë njerëzit lokalë në nevojë. Tani, dy të tretat e njerëzve që u shërbehej nga kjo strukturë janë të huaj. Sartori mbështetej gjithashtu në sjelljen “e keqe” të imigrantëve të rinj, veçanërisht kundër grave, se ata nuk e mbanin ritmin dhe se po e shtynin njëri-tjetrin, pa respekt për të moshuarit ose për gratë që rriten fëmijët e tyre. “Nuk do të dorëzohem, as për politikanët e krahut të majtë as për ata të së djathtës,” shtoi ai.

Iniciativa e tij, megjithatë, u denoncua nga rreth 930 kuzhina popullore që vepronin në Gjermani, të cilët refuzuan të zbatonin një rregull të tillë me arsyetimin se ata nuk do të tërhiqnin një barazim midis njerëzve në nevojë. “Kriteri është varfëria, jo nënshtetësia”, tha Antie Trels, një zëdhënës i një dege të Berlinit, në agjencinë franceze.