Operacioni  “Mamuth”  i Europol dhe Interpol kundër kontrabandës nga 81 vende

205

Më shumë se 41,000 objekte kulturore u konfiskuan gjatë operacioneve kundër trafikimit të organizuara në 81 vende nga Organizata Botërore

Më shumë se 41,000 objekte kulturore u konfiskuan gjatë operacioneve kundër trafikimit të organizuara në 81 vende nga Organizata Botërore Doganore (OMD), Europol dhe Interpol, tha të fundit të mërkurën.

Këto monedha, mobilje, piktura, instrumente muzikore, skulptura dhe objekte arkeologjike u konfiskuan gjatë një operacioni global që synonte kontrabandën e objekteve kulturore, shton Organizata Ndërkombëtare e Bashkëpunimit Policor. Ky operacion u krye në kuadër të Athena, bashkëorganizuar nga Organizata Botërore e Doganave dhe Intepol, dhe Pandora II, të koordinuar nga Europol dhe Guardia Civile Spanjolle.

“Dhjetëra mijëra kontrolle ‘ishin në 81 vende aeroporte dhe në kufi gjatë këtyre operacioneve, i cili u zhvillua nga tetori deri në dhjetor 2017, njofton Interpol. Shtëpitë e ankandit, muzetë si dhe individët janë audituar, duke çuar në më shumë se 300 hetime” dhe 101 arrestime. Ndër objektet e gjetura, Interpol raporton rastin e një predhe skulpturore – një armatim gjigant që është zhdukur , që u gjet nga policia federale argjentinase. Kjo predhë, më shumë se një milion vjet e vjetër, u shit për 150,000 dollarë.

Një pikturë e Nicolas de Stal, e vlerësuar në rreth 500,000 euro, u identifikua nga doganat franceze në stacionin hekurudhor Gare du Nord në Paris, nga ku do të kontrabandoheshin në Londër. Autoritetet gjithashtu kapën 88 copa fildishi, si dhe armë të tilla si shpata, hark dhe 39 armë historike – pushkë dhe pistoleta.

Më shumë se 7,000 artikuj, ose pothuajse 20% e numrit të përgjithshëm të artikujve të gjetur në këto biznese,” u zbuluan në faqet e internetit të shitjeve në Internet, tha Interpol.

 “Rezultatet e “Athena” dhe “Pandora II” flasin për veten e tyre: bashkëpunimi mes doganave dhe policisë mund të japë rezultate të mira dhe duhet të promovohet dhe mbështetet në të gjitha nivelet. Lufta kundër trafikimit të paligjshëm të objekteve kulturore e lënë pas dore për kohë të gjatë nga policia, por ne nuk mund të mbyllim sytë, “tha Sekretari i Përgjithshëm i Kunio Mikourigia OMD.

Sekretari i përgjithshëm Jurgen Stock Interpol tha nga ana e tij se “për kriminelët, tregu i zi arti është aq fitimprurës sa drogës, armëve dhe imitim.”

Objektet e lashta gjithashtu përfaqësojnë një burim potencial të pasurisë së madhe për organizatat terroriste”, shtoi ai. Kompania e parë “Pandora”, i kryer nga policia në 18 vende evropiane në tetor dhe nëntor të vitit 2016, çoi në sekuestrimin e më shumë se 3.500 antikave të vjedhura dhe veprat e artit.