Presidenti i Bankës Botërore: 150 milionë njerëz do të humbasin vendet e punës

261

“Gjatë viteve të ardhshme, 150 milionë njerëz do të humbasin vendet e punës në të gjithë botën, me 300 milionë të rinj që kërkojnë punë, tha Jim Jong Kim, president i Botës Banka, duke folur në seancën për Qeverisjen Globale të mbajtur në ditët e fundit në Dubai.

“Problemi i krijimit të vendeve të reja të punës është çështja më e rëndësishme me të cilën duhet të merremi tani. Deri në vitin 2030, hendeku pritet të zgjerohet. Përafërsisht 182 milionë njerëz do të kërkojnë punë që mund të mos jenë të disponueshme, pasi inteligjenca artificiale dhe automatizimi eliminojnë vende të ulëta të kualifikimeve, të cilat janë reduktuar në masë të madhe nga dalja e revolucionit industrial. Dhe ndërsa bota bëhet më e ndërlidhur digjitale përmes internetit dhe mediave sociale, duke rritur pritjet e të gjithëve, shumë njerëz mund të gjejnë veten para një zhgënjimi të madh në vitet e ardhshme, nëse qeveritë nuk veprojnë tani për të kapërcyer problemin “.

Kim pyet: “Çfarë ndodh kur rriten aspiratat, por në të njëjtën kohë vendet e punës te zhduken?”

Rreth 50% e të gjitha punëve sot do të eliminohen me fillimin e automatizimit. 65% e të gjithë studentëve të diplomuar janë në kërkim të vendeve të punës që nuk ekzistojnë sot. Arsimi i njerëzve do të duhet të ndryshojë nëse duam të gjejmë zgjidhje në fushën e punësimit “, shtoi presidenti i Bankës Botërore.