SHBA: Ndryshimi i klimës është këtu, a do të pengojë Tramp?

301

Shkaqet qëndrojnë në aktivitetin njerëzor.

Raporti i 13 departamenteve të qeverisë amerikane konkludon se mbinxehja është një fakt dhe se aktiviteti njerëzor është shkaku kryesor i tij, gjë që bie në kundërshtim me qëndrimin e Qeverisë së Tramp, që është marrësi përfundimtar i raportit.

Raporti nuk është bërë zyrtarisht publik, dhe mediat amerikane po pyesin se çfarë do të kundërshtojë presidenti. Gazeta New York Times citon një raport të martën raportin dhe çfarë thotë ajo është në kontrast të thellë me atë që çfarë ka thënë Tramp dhe ka bërë – veçanërisht në tërheqjen e SHBA nga Marrëveshja e Parisit.

Sipas raportit, temperatura mesatare në SHBA është rritur ndjeshëm dhe në mënyrë drastike që nga viti 1980, ndërkohë që është theksuar më tej se dekadat e fundit janë më të ngrohtat prej 1,500 viteve të fundit.

Aktiviteti njerëzor konsiderohet të jetë fajtor. “Të dhënat e ndryshimeve klimatike janë të bollshme, nga nivelet më të larta të atmosferës deri në thellësitë e oqeaneve”, thotë teksti, duke vënë në dukje diku tjetër se “shumë dëshmi tregojnë se aktiviteti njerëzor, sidomos emetimet e gazrave serrë, janë kryesisht përgjegjës, për ndryshimin e klimës “.

Raporti u përfundua këtë vit dhe është pjesë e një sektori të veçantë të Vlerësimit Kombëtar të Klimës – i përpunuar nga një delegacion katërvjeçar të Kongresit. Ka miratimin e Akademisë Kombëtare Amerikane të Shkencave dhe autorët e saj presin miratimin e Qeverisë së Tramp për ta botuar atë.