Sheshi Omonia: Vendi i falsifikimit të dokumenteve të paligjshme për emigrantët

952

Nga Aref Gabeau Azhurnimi /

Emigrantët në Greqi që synojnë të udhëtojnë më tej në veri të vendeve të tjera të BE shpesh prokurojnë dokumente të rreme të udhëtimit.

Reporteri i InfoMigrants Aref Gabeau shkoi në Sheshin Omonia , një pikë takimi famëkeq në Athinë dhe bisedoi me emigrantët të cilët ndanë përvojat e tyre. Ky është dëshmia e dëshmitarit të tij.

Greqia është një ndalesë e përkohshme për refugjatët përpara se të vazhdojnë udhëtimin e tyre në Evropën perëndimore dhe veriore, veçanërisht në Gjermani, Suedi dhe Mbretërinë e Bashkuar. Por për te lënë Greqia nuk është e lehtë, pasi ajo shpesh merr disa muaj dhe ka disa emigrantë që humbasin shpresën e lënë dhe të mbeten në Greqi, pas përpjekjeve të dështuara për të lënë me pasaporta të falsifikuara dhe kartave të identitetit, të cilat janë dhënë atyre nga kontrabandistët, së bashku me një biletë avioni. Sheshi Omonia në Athinë është një zonë e përbashkët për të shpërndarë pasaportat.

Sheshi Omonia është një zonë e gjallë tregtare që është bërë një magnet për emigrantët dhe refugjatët nga e gjithë bota. Para se të shkojnë në sheshin, kolegët dhe emigrantët që jetojnë në Greqi greke alarmuar mua që të jenë të kujdesshëm atje, kështu që unë kam për të fshehur profilin tim si gazetar, kur duke folur me njerëzit.

Mbajtja e profilit të ulët

Unë shkova në shesh në mbrëmje dhe shëtisja përreth. Ka pasur emigrantë që flasin në gjuhë të ndryshme. Kam takuar tre burra që flisnin arabisht. Ata thanë se ishin irakianë të cilët arritën më shumë se një vit më parë dhe u futën në aplikime për azil në Greqi që ende nuk ishin vendosur. Njëri prej tyre tha se do të qëndronte këtu, sepse ai nuk mund ta linte babanë e sëmurë dhe të shkonte në një vend tjetër. Si mund të largoheshin nga Greqia, a kishin dokumente udhëtimi? E pyeta. Më i riu prej tyre, u përgjigj po dhe se ai kishte provuar disa herë, por nuk arriti, kur ata zbuluan atë dhe policia e arrestoi atë në aeroport para se të hipni në aeroplan. “Është e lehtë në qoftë se ju keni të holla. Ju mund të merrni një pasaportë evropiane dhe një kartë identiteti personal me biletë avioni për 3.000 deri 3.500 euro, por tani ajo kushton më shumë,” tha ai.

Nëse dëshironi që kontrabandisti të sigurojë që të arrini në vendin që dëshironi, do ta vendosni shumën me një person të tretë që konfirmon marrëveshjen. Ka zyra ku shuma mund të depozitohet. Nëse nuk e keni këtë shumë, ju mund të merrni dokumentet për më pak se një mijë euro, por pa biletë avioni dhe pa garanci, më thanë. “Ju duhet të paguani paraprakisht dhe nëse jeni të arrestuar në aeroport ju nuk do ta paguani kontrabandistin që ju dha dokumentin”.

Mos u besoni kontrabandistëve!

Si rezultat i përvojës së tij dhe përpjekjeve të dështuara për t’u larguar, një nga emigrantët sugjeroi që të përpiqej të merrte një pasaportë refugjate në vend të një të drejte evropiane. “Në aeroportet evropiane, ata mund të dyshojnë për shkak të çështjes së gjuhës. Nëse ju keni një pasaportë të rregullt evropiane dhe nuk e flasin gjuhën e atij pasaportës, ju do të zbuluar dhe arrestuar”, shtoi ai.

Kur u pyetën se si ata zbuluan, ai u përgjigj se në aeroport “ata shpesh i shqyrtojnë njerëzit në moshën time. Ata nuk kontrolloni gratë dhe burrat moshën tuaj shumë. “Ai dukej për zili mua për shkak të flokëve gri mbi kokën time, duke i inkurajuar mua për të lënë dhe për të marrë një pasaportë të lirë.” Nëse keni nevojë për ndihmë apo detaje dhe informacion, ne zakonisht kthehemi në mbrëmje dhe mund të takohemi përsëri “, tha ai.” Mos u besoni kontrabandistëve, mos i paguani ato paraprakisht, mos shkoni me ta ose me askënd tjetër. Mos e vendosni në xhepin tuaj më shumë se 10 ose 20 euro për shkak se ata mund të pyesin atë që keni “