Suedia u lejon të rinjve azilkërkues të qendrojne në shkollë

187

Qeveria suedeze ka miratuar një projekt-ligj që lejon azilantët e rinj të qëndrojnë në shkollë derisa të bëhen të rritur. Megjithatë, kjo mund të shkaktojë një çarje në politikën suedeze.

Parlamenti suedez miratoi një projekt-ligj të enjten që u lejon të rinjve azilkërkues të qëndrojnë në vend për të përfunduar shkollën e mesme. Vendimi vjen pasi agjensia kombëtare e migrimit nuk ka marrë për të shqyrtuar kërkesat e azilkërkuesve të caktuar, para se të bëheshin të rritur. Aplikacionet për azil në Suedi marrin mesatarisht më shumë se një vit për tu përpunuar…

Ndryshimi i politikës

Projektligji miratoi parlamentin suedez me 166 vota për projektligjin, 134 kundër dhe 48 abstenime. Masa u mbështet nga Social Demokratët e pakicave dhe të Gjelbrit dhe u kundërshtua nga moderatorët dhe demokratët e Suedisë.

Disa kufizime zbatohen

Ligji do të hyjë në fuqi më 1 korrik. Megjithatë, për t’u konsideruar, azilkërkuesit duhet të ri-aplikojnë deri në fund të shtatorit. Vendimi është i vlefshëm vetëm për të rinjtë të cilët fillimisht kanë aplikuar për azil jo më vonë se më 24 nëntor 2015 – kur Suedia ashpërsoi rregullat e azilit.