UNHCR : 600 grat afgane viktimat te dhunës seksuale në kampet e refugjatëve ne Greqi

269

Nga Naser Ahmadi /

Një organizatë afgane e refugjatëve në Greqi ka konfirmuar se gratë afgane janë ndër ato që kanë vuajtur dhunën seksuale. Sipas UNHCR-së, dhuna seksuale është e zakonshme në qendrat e migrantëve grekë.

Qendrat e pritjes së emigrantëve në Greqi, veçanërisht kampi i Moria në ishullin Lesbos, mbeten të mbipopulluara keq. Javën e kaluar, agjensia e refugjatëve të Kombeve të Bashkuara shprehu shqetësime serioze se kjo kishte rezultuar në ngacmimin e grave refugjate dhe abuzimit seksual.

Nuk ka mbrojtje

Bashkimi i Solidaritetit të Migrantëve Afganistanë në Greqi ka konfirmuar për InfoMigrantët se gratë afgane janë midis atyre që vuajnë sulmet seksuale. Reza Ghulami i organizatës thotë se refugjatët në kampe jetojnë në tenda, dhe askush nuk siguron sigurinë e tyre. “Në vitin 2015 ka pasur shumë raste [të dhunës seksuale] midis grave refugjate afgane,” thotë Ghulami.

“Dy kampe në të cilat gratë u përdhunuan shumë, janë të mbyllura. Gratë afgane të refugjatëve janë përdhunuar nga afganët dhe refugjatët e tjerë, “thotë ai.

Problemi është i përbërë nga fakti që shumë gra refugjate afgane nuk duan të raportojnë përdhunim dhe dhunë seksuale tek autoritetet për shkak të çnderimit.

“Në vitin 2015 ose 2016, një grua afgane refugjate që jetonte në një tendë u përdhunua nga një numër njerëzish me thikë,” thotë Reza Ghulami. “Gruaja ishte e martuar. Ne u përpoqëm të raportojmë tek autoritetet, por ajo na ndaloi sepse ajo kishte frikë një ‘reputacion të keq’, “thotë ai. Thirrni që Greqia të veprojë

UNCHR raportoi javën e kaluar se kishte marrë informacion nga më shumë se 600 të mbijetuar të dhunës seksuale dhe dhunës në baza gjinore në kampet e refugjatëve.

Agjencia i ka kërkuar qeverisë së Athinës që të reduktojë mbipopullimin dhe të përmirësojë kushtet e jetesës në qendra.