UNICEF: Rreziku i urisë për 60,000 fëmijë në Korenë e Veriut

224

Vlerësohet se 60.000 fëmijë janë në rrezik të urisë në Korenë e Veriut, ku sanksionet ndërkombëtare e përkeqësojnë situatën duke ngadalësuar ndihmën, njoftoi UNICEF.

Forcat globale kanë zbatuar sanksione në rritje në Korenë e Veriut për armët bërthamore dhe programet e raketave balistike. Bazuar në rezolutat e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, ndihma humanitare dhe operacionet humanitare janë të përjashtuara nga sanksionet, tha Omar Abdi, Zëvendës Drejtor Ekzekutiv i UNICEF.

“Por ajo që ndodh është se, natyrisht, bankat, kompanitë që furnizojnë mallra ose dërgojnë mallra janë shumë të kujdesshëm. Ata nuk duan të jenë më vonë duke rrezikuar që të shihen si kanë thyer sanksionet, “u tha Abdiy gazetarëve

“Kjo e bën më të vështirë për ne që të sjellim gjëra. Kjo kërkon më shumë kohë, sidomos për të sjellë para në vend. Por edhe për të dërguar mallra në Korenë e Veriut. Nuk ka shumë kompani anije që veprojnë në këtë fushë, “tha ai.

“Sipas parashikimeve tona, diku gjatë vitit, 60,000 fëmijë do të keqësohen seriozisht. Është kequshqyerja që mund të çojë në vdekje. Është kequshqyerja e proteinave dhe e kalorive “, thotë Manuel Foden, drejtor i programeve të emergjencave të UNICEF.

UNICEF po kërkon 16.5 milionë dollarë këtë vit për të siguruar ushqim, shërbime shëndetësore dhe ujë për koreanët e veriut, por përballet me “sfida biznesi” për shkak të kornizës së tensionuar politike dhe “pasojave të padëshiruara” të sanksioneve.

 

Burimi: ProtoThema