Vendet e Ballkanit Perëndimor për t’u bashkuar me BE duhen te zgjidhin mosmarrëveshjet e tyre kufitare

470

Europa nuk mund të mbështetet vetëm në aleatët e saj të sigurisë, por gjithashtu duhet të kujdeset për interesat e saj, por kjo nuk do të thotë se është kundër NATO-s apo SHBA-ve, tha Presidenti i Komisionit Europian Jean-Claude Juncker dhe shtoi se asgjë nga ajo që Evropa nuk ka bërë kohët e fundit duket të kënaqë SHBA.

Nuk është e habitshme, në anën tjetër të Atlantikut besojnë se BE-ja do të bëhet shumë e pavarur në kuptimin e çështjeve të mbrojtjes dhe të sigurisë. Po, ne duam të emocionojmë, por nuk duam që të kemi sukses kundër NATO-s apo Shteteve të Bashkuara. NATO është një detyrë që duhet të mbajë dhe në interes të gjeneratave të ardhshme “, tha zoti Juncker, duke folur më herët sot në Konferencën e 54 të Mynihut për Sigurinë. gjithashtu mbrojti braktisjen e vendimmarrjes me konsensus për çështjet e politikës së jashtme në BE. “Nevoja për unanimitet na pengon. Duhet t’i bëjmë më të thjeshtë procedurat tona, “tha ai.

Sa i përket perspektivës së zgjerimit të Bashkimit Europian në Ballkanin Perëndimor, Z. Juncker theksoi se ai duhet të vazhdojë, por e bëri të qartë se mosmarrëveshjet midis shteteve në fjalë duhet të zgjidhen më parë dhe i referohen shembullit të marrëveshjes kroato- e cila nuk u vendos përpara pranimit dhe është ende një problem i madh në marrëdhëniet e të dy vendeve