Vetëm 56 nga 14,000 të mitur në Itali u rikthyen në BE

521

Organizata ndërkombëtare Save the Children thotë se 14,000 të mitur të pashoqëruar arritën në Itali në 2017, por vetëm 56 prej tyre u zhvendosën në vende të tjera të Bashkimit Europian.

14.070 të mitur të pashoqëruar arritën në Itali në vitin 2017, rreth 13 përqind e numrit të përgjithshëm të migrantëve që kaluan kufirin jugor të vendit, sipas të dhënave të lëshuara nga Save the Children, tha se vetëm 56 prej të miturve u zhvendosën në vende të tjera evropiane dhe 399 u është dhënë qasje zyrtare në procedurë përpara datës 26 shtator, kur sistemi i zhvendosjes evropiane u pezullua.

Rreziku i shfrytëzimit për të miturit

Organizata tha se mungesa e një sistemi efektiv të zhvendosjes në Europë i vë të rrezikuar minoritetet në shfrytëzim dhe se shumica e të miturve nuk mund të gjurmohen pasi që ata besohet se kanë kërkuar ndihmën e trafikantëve dhe shfrytëzuesve për të kaluar kufijtë veriorë të Italisë. Të dhënat u prezantuan në një konferencë për të miturit e huaj të pashoqëruar të promovuar nga Centro Astalli, një qendër refugjatësh jezuit.

Aktualisht ka mbi 600 të mitur të huaj në Palermo, duke përfshirë 121 të cilët sapo kanë ardhur në qytetin sicilian, tha organizata.

Përpjekjet për t’u fokusuar në objektet e pritjes

Një punonjës social i cili koordinon qendrat për përkujdesje për të miturit e huaj në Palermo, Laura Purpura, tha se qyteti është ” provuar shumë bujar ” me familjet që ofrojnë mbështetjen e tyre. “Aktualisht ka rreth 15 familje kujdestare me të mitur të huaj, ndonëse kujdesi kujdestar është më i përshtatshëm për fëmijët e vegjël. Shumica e të miturve që vijnë këtu janë të moshës nga 13 deri në 17 vjeç dhe nuk mund të jenë të interesuar ‘‘ kështu që gjëja ideale do të ishte që ata të jetojnë në komunitete apo apartamente, ku ata do të ishin më të pavarur dhe më përgjegjës, tha ajo.

Alfonso Cinquemani, president i Centro Astalli në Palermo, theksoi nevojën për “punë në cilësinë e objekteve pritëse në mënyrë që mos t’i kthejnë këto komunitete në parkingje”. ” Këta të rinj janë fëmijët e Palermos ”, tha ai.

Burimi : Infomigrants