Shkencëtarët zbulojnë yllin më të afërt të Tokës

1053

Që nga 1916 astronomët ishin për të zbuluar  yjet fqinje të Tokës. Bëhet fjalë për një sistem i dyfishtë yll “dwarfs kafe”, që është larg vetëm 6.5 vite drite nga Toka, por që është sistemi më i afërt i tretë yll në Tokë. Zbulimi, i bërë nga profesori i astronomisë në Universitetin e Pensilvanisë z. Kevin Lumës, publikuar në trvistën astrofizika «Letra Astrophysical Journal». “E dwarfs kafe” janë yjet me masë të vegjël, të cilat kurrë nuk kanë qenë kaq të nxehtë, aq sa për të nxitur brenda fuzionit bërthamor konverton hidrogjenit në helium. Kështu, nuk arritën të ktheheshin në Diell , kështu që mbeten të ftohtë dhe të zbehtë, por që i ngjan më shumë planeteve gjigande si Jupiteri, si Diellit tonë. Sistemi yll u zbulua nga teleskopi hapësirë ​​me infra të kuqe në NASA, e cila filloi në vitin 2009 dhe mund të “shohi” yjet të tilla të zbehta që janë të padukshme për teleskopët optike. Të dy “dwarfs kafe” kanë në distancë rreth tre herë Diellit – Tokës dhe përfundojnë një qark rreth njëri-tjetrin pothuajse çdo 25 vjetë. Astronomët kanë përjashtuar mundësinë e një sistemi të dyfishtë yll i cili ka qenë vetëm për të zbuluar yll quajtur “Nemesis”, të cilën disa thonë se është deri tani i panjohur (dhe potencialisht i rrezikshëm) shoqërues i Diellit tonë. Siç tha Kevin Luma, “ne nuk mund të përjashtojmë mundësinë që sistemi i ri i dwarfs Brown është një objekt i tillë, sepse lëvizin shumë shpejt në qiell të jetë në orbitë rreth Diellit.”ylli

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: