2013 më i ngrohtë që nga viti 1850

Çfarë shifrat tregojnë Organizatën Botërore Meteorologjike!

planeti-fjala jone

Viti  2013 ishte viti i gjashtë më i ngrohtë në planet që nga viti 1850, së bashku me vitin 2007, sipas statistikave të Organizatës Botërore Meteorologjike të OKB-së. Temperatura mesatare në sipërfaqen e tokës dhe oqeanet ka tejkaluar me 0,50 gradë Celsius normale, ku është llogaritur për periudhën 1961-1990 dhe nga 0.03 gradë Celsius mesatarja e dekadës së fundit (2001-2010) .  Temperatura mesatare e vitit 2013 konfirmoi prirje afatgjatë e globale “, theksoi Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore Meteorologjike z. Michelle Zaro.

“Është një fakt i pamohueshëm, edhe pse shkalla e ngrohjes nuk është uniforme. Duke pasur parasysh nivelet rekord të përqendrimeve të gazeve të matura në atmosferë, temperaturat do të vazhdojë të rriten për shumë breza që do të vijnë, beson Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore Meteorologjike z. Michelle Zaro.

“Veprimet tona ose mosveprimet për të reduktuar dioksidin e karbonit dhe emetimeve të tjera të gazrave do të formojnë një nxehtësi në planetit tonë për fëmijët tanë, nipërit e mbesat tona, stërnipër e stërmbesa tanë,” shton ai.

Vëzhgime sistematike meteorologjike kanë filluar që të realizohet që nga viti 1850. Shekullit të 21-të tashmë ka regjistruar 13 -14 vite më të nxehta të regjistruara në kronikë. Rekord mbahet që nga vitet 2010 dhe 2005,  ku regjistroi temperatura që kanë tejkaluar pothuajse 0,55 gradë Celsius , pas vitit 1998, ishte vit i shënuar nga fenomeni i fuqishëm El Nino. Fenomeni El Nino dhe La Nina përfshihen në shkaqet kryesore të ndryshueshmërisë natyrore klimatike. Këto efekte nuk janë vërejtur në vitin 2013, që ishte viti më i ngrohtë në raport me vitin 2011 dhe 2012. 2013 përfshinin katër vite të nxehta që janë shënuar nga kushtet e motit pa karakteristikat e fenomenet El Nino dhe La Nina. Të dhënat ku publikohen sot janë nga një raporti vjetor nga ana e Organizatës Botërore Meteorologjike do të publikojë në muajin mars.

Burimi: Beastnews