2014, viti më i nxehtë që kemi jetuar

1074

 

dielli-termometri

Vera e 2014 mund të jetë viti më i ngrohtë, kjo që nga të dhënat e motit që mbahen që nga fundi i shekullit të 19-të, për shkak se, sipas vlerësimeve nga shkencëtarët gjermanë, “djali i keq” i fenomenit klimatik “El Niño” duket të jetë duke u përgatitur për lirimin e një sasie të mëdha të ngrohjes në atmosferë. Dhe, nëse temperatura rekord nuk do të ndodhë në vitin 2014, atëherë kjo do të ndodhë në vitin 2015. Sipas të njëjtave vlerësime në fjalë, ka mundësi që 75% të këtë verë më i ngrohtë në historinë e planetit.Por shkencëtarë të tjerë duken shumë skeptik, duke besuar se parashikimet e tilla klimatike me kalimin e kohës nuk mund të besohet se të ndodhë.

Studiuesit gjermanë, të udhëhequr nga Hans Joachim Selnchoumper i Institutit të Kërkimeve Klimatike Potsdam, që në publikimin e bërë në revistën e Akademisë Kombëtare të Shkencave (PNAS), në përputhje me «New Scientist» dhe sëbashku edhe me “Intipentent” të Britanisë, zhvilluan një modeli të ri klimatik, ku  pretendojnë se është në gjendje të parashikojnë se këtë vit do të bëjë paraqitjen e El Niño – çfarë do të thotë kjo për temperaturat e Tokës.

dielli ne focus sot

Por klimatologet gjermanë argumentojnë se modeli i tyre (në bazë të statistikave të thjeshta për diferencën e temperaturave mbi ekuator dhe pjesa tjetër e Paqësorit) mund të vlerësojë deri në një vit më parë, dhe me një probabilitet të lartë të shpërthimit të El Niño. Siç u përmend, në vitin 2014 probabiliteti relativ është 76%.Deri tani parashikimi shumë më mirë i El Niño nuk i kalon katër deri në gjashtë muaj. Gjithsesi, për shkak të ndryshimeve klimatike, viti 2014 pritet të jetë një nga vitet më të ngrohta deri tani. Por nëse ndodhë dhe El Niño, atëherë kjo mund të jetë “krem mbi tortë”, e cila mund të ketë efektin për të “thyer termometra” këtë vit. Megjithatë nuk përjashtohet nga studiues gjermane, rekord i temperaturës globale të ndodh edhe në vitin 2015, për shkak se El Niño ndikon në dy vite të njëpasnjëshme kalendarike.

Modele të tjera të klimës kanë bërë përgatitjet për ndodhitë e mundshme të këtij vitinga El Niño, edhe pse nuk dihet nëse ky fenomen ndodh në të vërtetë, nëse ndodh do të ketë intensitetin e lartë të 1998, që kishte shkaktuar mijëra vdekje.

elninio 4
Këtë e pëlqejnë %d blogues: