Bie në 32.6% rënia e dërgimit të parave nga emigrantët shqiptarë

1129

 

bien te ardhurat 44

Rënia më e madhe është regjistruar në 32.6% ose me 111 milionë euro, gjatë gjithë  periudhës që ekonomia shqiptare ka qenë e “ballafaquar” me krizën ekonomike globale, është regjistruar nëgjysmën e parë të vitit 2013 kundrejt të njëjtës periudhë të vitit 2012, vlera e remitancave që dërgohen për të afërmit, nga emigrantët shqiptarë që punojnë në vendet e huaja. Sipas të dhënave zyrtare të publikuara nga Banka (qendrore) Kombëtare të Shqipërisë,  dërgesat e emigrantëve janë në rënie të vazhdueshme që nga viti 2007, kur ku ka “prekur” shumën  në një rekord prej 900.000.000 €. Ekonomistët thonë se kurrë nuk ishte si rënie të thellë sa këtë vit, duke ia atribuar këtë fenomen krizës ekonomike në eurozonë.

Pas rënies së regjimit komunist, remitancat nga emigrantët janë një burim i rëndësishëm i të ardhurave për familjet e tyre. Sipas Bankës Botërore, në vitin 2007 remitancat përbënin pothuajse 14% të GDP-së së Shqipërisë, dhe tani përbëjnë vetëm 7%. Sipas ekspertëve shqiptarë, tkurrje të dukshme në dërgesave të marra nga familjet shqiptare konsiderohet si një nga arsyet kryesore për rënien e konsumit dhe zvogëlimin e rritjes në nivelet më të ulëta që nga viti 1997.

Për më se dy dekada, për shumë familje remitancat janë një burim jetik të të ardhurave në Shqipëri. Në të vërtetë, sipas studimeve të kryera nga Banka Qendrore e Shqipërisë në vitin 2009, 160,000 familjet kanë përfituar nga remitancat, dhe 26%, nëse këto familje nuk  përfitojnë nga dërgesat e emigrantëve rezikohen të gjenden poshtë kufirit të varfërisë. Theksohet se kohët e fundit në Shqipëri janë kthyer rreth 180 mijë emigrantë, duke rritur akoma përqindjen e papunësisë në vend.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: