900 të vdekur për Kupën e Botës 2022

1217

kupa e botes ne focusnews

Më shumë se 900 punëtorë kanë vdekur në ndërtimin e infrastrukturës për Kupën e Botës në Katar. Në 2022, Katari do të organizojë Kupën e Botës. Qyteti pritës ka bërë tashmë disa punime për krijimin e një fushë të madhe. Por ajo që ju nuk mund të dini është se që nga viti 2012, rreth 900 punëtorë humbën jetën duke punuar në Katar, në një proces të ndërtimit të ngritur për shkak të ardhshme Kupës së Botës.

Abuzimi dhe shfrytëzimi i punëtorëve emigrantë që përgatisin Kupën e Botës 2022 është një dukuri e përditshme, sipas të dhënave të publikuar nga Guardian. Dhjetëra punëtorë emigrantë nga Nepal kanë humbur jetën nga aksidentët në javët e fundit në Katar dhe mijëra të tjerë të durojnë shkeljet e tmerrshme të drejtat e punës, duke ngritur një pyetje serioze rreth përgatitjeve të Katarit për të mirpritur Kupën e Botës.

Muajin e kaluar, Guardian raportoi se më shumë se 400 emigrantë nga Nepali kishin vdekur tashmë në vendet e ndërtimit. Midis 2010 dhe 2012 më shumë se 700 punëtorë nga India  kanë humbur jetën. Një raport nga Konfederata Sindikale Ndërkombëtare të (ITUC), thekson se nëse kushtet nuk përmirësohen, deri në momentin që do fillojë Kupa e Botës, të paktën 4.000 emigrantë do të jenë të  vdekur gjatë rrjedhës së punës së tyre.  Të dhëna krahasuese tregojnë se 25 punëtorë vdiqën gjatë përgatitjeve për në Sochi, gjashtë punëtorë vdiqën gjatë ndërtimit për Kupën Botërore 2014 në Brazil, duke filluar këtë verë. Numri i vdekjeve në Katar është tej i lartë.

kupa 3

Këtë verë, gati një punëtor nga Nepali humb jetën çdo ditë në Katar, shumë prej të cilëve janë të rinjë. Studimi i gazetës ka gjetur prova për të sugjeruar se mijëra Nepalese toleronjë kushtet e skllavërisë moderne , të tilla si të përcaktuara nga Organizata Ndërkombëtare e Punës. Hulumtimi paraqet evidencën e punës së detyruar në një projekt masiv të infrastrukturës për Kupën e Botës , duke theksuar  se disa punëtorë nuk janë paguar për muaj , dhe ka ankesa se ​​punëdhënësit konfiskojnë pasaportat dhe nuk pranojnë të lëshojnë kartat e identitetit

kupa 4
Në përmbledhje, gjendja e përgjithshme është se një prej kombeve më të pasura operon dhe shfrytëzon një nga vendet më të varfra në mënyrë që të përgatisin ngjarjen më popullore sportive në botë. Situata është aq tragjike, ambasadori i Nepal në Katar Maya Koumari Shahram i përshkroi këtë vend si “burgu i hapur”

kupa 5

Katari ka përqindjen më të lartë të punëtorëve emigrues në raport me popullsinë , në botë më shumë se 90 % e fuqisë punëtore janë emigrantë dhe vendi pritet të punësojë deri në 1.5 milion punëtorë për të ndërtuar stadiume, rrugët, portet dhe hotele të nevojshme për Kupën e Botës. Emigrantët nga Nepali përfaqësojnë rreth 40% të punëtorëve emigrues në Katar . Më shumë se 100,000 Nepalese kanë emigruar vitin e kaluar në emirate . Sipas disa vlerësimeve , Katari do të shpenzojnë  100 miliardë $ në infrastrukturë për Kupën Botërore .

The Guardian

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: