Albright: Femra e parë si Minister e Puneve te Jashtme te Shtetit Amerikan

Madeleine-Albright 2

Madeleine Albright me te vërtetë do të shkruante një faqe të artë në lëvizjen e gruas, pasi ajo do të bëhet gruaja e parë ne krye te Ministrisë së Punëve të Jashtme të Amerikës! Politika e saj do të fillojë si refugjate politik ne Çekosllovaki për të pushtuar fushen akademike dhe më vonë politikë, duke lënë shenjën e saj në ate OKB-së dhe ne politikën e jashteme te SHBA-se nga 1997-2001, kur presidenti Bill Klinton kërkoi ne ate kohe ndihmë në çështjet e diplomacisë dhe marrëdhënieve ndërkombëtare.

Njëjta me autoritet punon në fushën gjeopolitike globale, ajo do të vazhdojë të merret me fushën e marrëdhënieve ndërkombëtare, sa në timonin e operacioneve të veta, dhe bordet e organizatave private dhe publike, duke vepruar si një konsulente për këdo që kërkon shërbimet e saj.
Vitet e para

Madeleine Albright ka lindur si Marie Jana Korbelova në Pragë, te ish Çekosllovakise më 15 maj, 1937, si i pari i tre fëmijëve të diplomatit Josef Korbel. Shume shpejt pas lindjes së saj familja është e detyruar të largohen nga vendi për shkak të pushtimit nazist të territorit. Familia e saj emigron për të gjetur strehë në Londër, ku ajo si Madeleine e vogel kalon vitet e Luftes se Dyte Botërore.

Pas luftes, familja kthehet në Pragë, me babain e saj duke shërbyer në trupin diplomatik të vendit, ku dhe dërgohet si ambasador në ish Jugosllavinë komuniste. I shqetësuar rreth zhvillimeve, diplomati e dërgon vajzën e tij në një shkollë private në Zvicër, ku ajo ndryshon emrin e saj në frëngjisht “Madeleine” dhe mëson gjuhen frënge rrjedhshëm.

e vogel 1

Kur Çekosllovakia u miratua përfundimisht nga modeli komunist i qeverisë në vitin 1948, babai i saj dha dorëheqjen nga posti i tij dhe gjen një punë të re në misionin diplomatik të Kombeve të Bashkuara në Kashmir, duke dërguar pjesën tjetër te familjes nga Anglia në SHBA. Familja pas shume aventurave merr azil politik në Denver, Kolorado, ku babai diplomat mban pozicion e profesorit të mësimdhënies në Departamentin e Shkencave Politike, Universiteti i Denverit, dhe më vonë do të shkojë deri në pozitën e rektorit, duke u bërë një nga shkencëtarët më të shquar politikë ne vend. Një nga studentët e tij të preferuar veçanërisht atje eshte edhe femra Kondoliza Rajs, qe me vone do të jetë Sekretare e Shtetit…
Arsimi

Shumë e fortë në kurset, znj. Albright kompleton trajnimet themelore në vitin 1955 dhe menjëherë fiton një bursë për College te Wellesley në Masaçusets. Atje merr dipllomen e saj per shkencat politike në vitin 1959, duke marrë pjesë në gazetën e kolegjit dhe punon  për të kapur ëndrrën e politikës. Ne stinen e veres  punon si praktikante në gazeten lokale “Denver Postë” te qytetit Masaçusets, ku gjithashtu bie ne dashuri me gazetarin Joseph Albright, i cili ishte edhe trashëgimtar i shtepise botues te gazetes. Çifti u martua në vitin 1959 dhe së shpejti lind tre vajza.

madalbr4

Ne kohen kur burri i saj punon si gazetar me familjen kanë lëvizur tani në Nju Jork, zonja Albright qëndron në shtëpi për të rritur fëmijët e saj, ndërsa ndjek studimet e saj: ndjek mësimet në nje kolegj lokal rus dhe është pranuar në program per t’u diplomuar në Universitin Columbia. Në vitin 1968 tashmë eshte ne gjendje te di rrjedhshëm gjuhen ruse, si dhe ka përfunduar me 1975 me një doktoraturë në marrëdhëniet ndërkombëtare.

Kariera

Zonja Albright hyn në arenën politike si një këshilltare i senatorit Edmund Muskie te Partise Demokratike në vitin 1972. Katër vjet më vonë, punësohet nga ish profesori në  Univeritetin Columbia z. Zbigniew Brzezinski për të punuar në Këshillin e Sigurisë Kombëtare të administratës së presidentit amerikan Xhimi Karter. Rënia e demokratëve, nga pushteti në fillim të viteve ’80, e shtyn znj. Per te kerkuar pune në sektorin privat: financimin e granteve për kërkime në Poloni, ndërsa më vonë me 1982 merr pozicion të mësimdhënies në Universitetin Georgetown, duke marre edhe lavdërim per kater vite radhasi i Profesor i Vitit!

martesa 2

Në të njëjtën kohë, merr divorcin nga burri i saj, i cili u largua prej saj për krahët e një gruaje tjetër. Pavarësisht nga kjo ndarrje e vuajtur, nuk la aventurat e jetës së saj personale per te demtuar karrierën: shtëpia bëhet një vend takimi për akademikë dhe anëtarë të Partisë Demokratike, me emra me të njohur në qarqet politike dhe shkencore te kohes, për të diskutuar çështje të rëndësisë aktuale. Së shpejti e njëjta futet me autoritet në politikën ndërkombëtare, ku do të bëhej një nga shpresat e reja dhe më premtuese të demokratëve. Në të njëjtën kohë punon si këshilltare personal të Michael Dukakis në garën presidenciale të pasuksesshme në vitin 1988 …
Femra e parë minister amerikan i Shtetit

Në vitin 1992 presidenti Bill Clinton kthehet me republikanët në Shtëpinë e Bardhë, por një nga shqetësimi i parë i tij është për të siguruar pjesëmarrjen e znj. Albright në qeveri: e emeron për të menaxhuar pasardhës të ndryshimit të udhëheqjes në Këshillin e Sigurimit Kombëtar, dhe në janar 1993 e bën ambasador te p;rhershem amerikan në Kombet e Bashkuara, duke i dhënë më parë pozicionin e saj diplomatik. Ne Kombet e Bashkuara ishte se ajo do të tregojë të gjitha aftësitë e lidershipit,  në katër vitet që ajo kaloi në OKB, shumë herë eshte perleshur per mbrojtur fuqimisht interesat ndërkombëtare amerikane, me Sekretarin e Përgjithshëm të OKB-së Boutros Boutros Ghali. Në dhjetor të vitit 1996, Presidenti Clinton i kërkon  Albright edhe një herë ndihmë në çështjet e politikës ndërkombëtare: ishte femra e pare minister e Punëve te Jashtëme te shtetit Amerikan, gjithashtu femra e rangut më të lartë qe kaluar ndonjëherë nga qeveria amerikane!

klinton
Znj. Albright , betohet si minister i puneve të Jashtem e 64 të Shtetit Amerikan më 23 janar te1997 dhe fillon menjeherë për të punuar, duke vazhduar për të zgjidhur problemet, duke mos favorizuar askënd, pavarësisht nga zgjedhjet e shume diskutueshme të qeverisë. Në vitet e saj si ministër, do të trajtojë një gamë të gjerë të çështjeve të politikës ndërkombëtare dhe do të zgjerojë sferën e influencës së SHBA , në të njëjtën kohë do të nisë një fushatë të re për të drejtat e njeriut, si dhe do të luftojë në mënyrë aktive për të reduktuar arsenalet bërthamore globale .

 

minister 5
Vitet e mëpasme

Kur ajo u largua nga vendi e ministrit në vitin 2001, si e nje njeri qe nuk ka lindur në tokën amerikane, nuk kishte mundesi  pët të ndjekur presidencën e vendit. Ka punuar në   organizata të ndryshme dhe ka marrë çmime të shumta për punën e saj, duke u bërë gjithashtu anëtare e Akademisë të Arteve dhe Shkencave Amerikane, si dhe me pas themeluese e Grupit Albright Stonebridge, një grup ofrimi te konsulencës strategjike, te lidhjeve ndërkombëtare. Ajo është aktualisht një anëtare e bordit të Komitetit të Marrëdhënieve me Jashtë.fransua

Gjithashtu, ajoi ka shkruar shumë libra, të njohura si: “Zonja Sekretare, një autobiografi” në vitin 2003 dhe “Fuqishmit dhe i Plotfuqishmi: Reflektime mbi Amerikën, Perëndia Botërore dhe Çështjeve” më 2006, të njëjtën kohë që reputacioni për përdorimin simbolik në politikë do të nxiste atë për të shkruar “Read kunjat e mia: Tregime nga kutia një diplomat e Jewel” me 2009, e cila reflekton aventurat ndërkombëtare të karficës së famshme. Dhe sigurisht në tetor 2005 demonstruan humorit, kur ajo u shfaq në s televiziv amerikan me seri “Gilmore Girls!

obama-

Në vitin 2007 nisi një biznes te kapitalit privat, te ashtuquajtur Capital Management Albright, biznes për investime afatgjata në tregjet e rritjes në emër të klientëve të saj. Ajo ka qenë gjerësisht e nderuar për kontributin e saj në diplomaci dhe çështje ndërkombëtare, aq sa presidenti Obama e nderon me Medaljen Presidenciale të Lirisë në vitin 2012 …

Burimi: Newsbeast.gr