Amazona: Pylli i 390 miliardë pemëve

amazona5

Pylli i Amazonës , zona më e madhe e pyjeve në botë, ka 390 miliardë pemë të 16.000 llojeve të ndryshme, sipas një numërimi të kryer pas dhjetë vite studimi. Por gjysma e këtyre pemëve  i përkasin 227 specieve, shpjegojnë autorët e studimit,  publikuar në revistën amerikane Science. Më shumë se njëqind ekspertë nga 88 institucione në të gjithë botën kanë kontribuar në 1.170 katallogë, që mbulon tërë Amazonën dhe  japin përgjigje në pyetjet kyçe në biodiversitet.Hapësira ​​e madhe në Amazon dhe vështirësitë e përfshira në territorin e saj kanë penguar deri tani një klasifikim të pemëve të përmbajtura në pyll që shtrihet në Brazil, Peru, Kolumbi, Guana dhe Suriname.

Mungesa e informatave të tilla themelore mbi drurët në pyllin e madh në Amazon dhe pjesës tjetër të florës e komplikojnë punën e shkencëtarëve dhe përpjekjet e ruajtjes, shpjegojnë autorët e studimit. “Shumica e llojeve të pemëve të hasur më shpesh në Amazon janë identifikuar dhe regjistruar”, thotë Hans Steegke, një studiues në Qendrën “Qendra Naturalis Biodiversitetit” së Holandës që morri pjesë në studimin. “Ky është një informacion shumë i dobishëm për kërkime të mëtejshme dhe për liderët politikë,” shtoi ai.

Sipas shkencëtarëve, speciet më shpesh hasen në Amazon ku përbën 1.4% të të gjitha llojeve të pemëve që gjenden në këtë pyll. Bazuar në modelin matematik përdorur në këtë studim, në Amazonë ka rreth 6.000 lloje të pemëve të rralla, me një popullsi prej më pak se 1000 pemë secili, e cila lejon që karakterizojnë specieve të rrezikuara nga Bashkimi Konservimit të Botës (IUCN).