Amnesty International: “Karton te kuq” Greqise për migrantët

1054

 

kriza 5

Nje praktike te rrezikshem perdorin  autoritetet greke ndaj emigranteve, dhe kundër grupeve të refugjatëve, te cilet jane përpjekur për të hyrë në Greqi nga kufijtë tokësorë dhe detarë, duke rrezikuar jetën e tyre nga autoritetet greke, flet Amnesty International.

Në prezantimin e raportit të Amnesty International i titulluar “kufijve të Evropës: Të drejtat e Njeriut me Abuzimet në Kufijtë e Greqisë me Turqinë,” tha Tigani Jezerca, zëvendës drejtore e programit të Amnesty International i Evropës dhe Azisë Qendrore, se ” Eshtë e qartë privilegji i Greqisë për të kontrolluar kufijtë e saj, por jo në kurriz të të drejtave të njeriut të atyre që përpiqen për të arritur një strehë të sigurtë, apo në kërkim për një jetë më të mirë në Evropë, qe zakonisht vijnë nga vendet e brejtura nga konflikti, të tilla si Siria dhe Afganistani.” Por znj Tigani duke pranuar vështirësitë e hasura nga Greqia për shkak të krizës ekonomike, tha se “kriza nuk duhet të përdoret si një justifikim dhe ideologji për te trajtuar njerëzit ne menyre çnjerëzore”.

Raporti i Amnesty International , si organizatë ndërkombëtare, i referohet “përdorimit te rrezikshëm i shtypjeve te autoriteteve greke. Dergojne prapa në kufi të gjithë grupet e imigrantëve, duke i mohuar të drejtën për të shpjeguar situatën e tyre, qe kundërshtojë deportimin e tyre. “Kjo, sipas organizatës ndërkombëtare, “perben një shkelje të detyrimeve ndërkombëtare dhe rajonale të Greqisë dhe të drejtën e brendshme.”

Që nga marsi i kaluar, Amnesty International, siç vuri në dukje, “ka biseduar me 80 njerëz në Greqi dhe Turqi, te cilet thane të paktën 39 raste të veçanta, qe jane ndalur nga rojet kufitare greke, apo përpjekja e rojeve bregdetare greke për të kaluar Deti Egje apo kufirin tokesor verior  mes dy vendeve përgjatë lumit Evros. ”

Shqetësuese paraqiti këtë numër znj. Lia Gogos, studiuese i Amnesty International mbi Greqinë dhe Qipron, qe tregon se “kjo taktikë eshte përdorur shpesh.”

Sipas raportit, shumë njerëz që i foli Amnesty International, në dëshminë e tyre pohuan se rojet i kishin marrë sendet e tyre personale, duke përfshirë, fotot familjare dhe para, të cilet me pas në disa raste hidheshin në det . Gjithashtu flet për “mospërfillje flagrante për jetën e njeriut nga rojet bregdetare greke gjatë operacioneve të kryera në Egje”.

Siç argumentoi znj Tigani, në një përpjekje për Amnesty International per te kontaktuar me autoritetet greke mbi këtë temë, ishte e mundur të ndodhë vetëm me Policinë Greke, por pas kontaktit policia kishte dënuar praktikën e shtypjeve, njekohesisht duke mohuar se cfare kishte ndodhur. I pyetur për rolin e forcave nderkombetare “Frontex”, znj Tigani u përgjigj se “:Frontex” dinte per tre ankesa, të cilat autoritetet greke jane duke hetuar këto, por akoma nuk janë konfirmuar lidhur me keto verifikime. Zakonisht, siç vuri në dukje në raste të ngjashme në vende të tjera, Frontex nuk është përgjigjur.

Sipas znj Tigani, «Refugjatët dhe migrantët përfundimisht mundin të arrijnë ne Greqi, jane ndaluar për periudha të gjata në kushte të mjerueshme dhe te frikeshme, në qeli të errëta, te pista dhe lagështi, me qasje të kufizuar në ajër të pastër, pa ushqim të mjaftueshëm, pa higjenen e duhur”. Amnesty International i kërkon autoriteteve greke ” te ndalojne dhunen dhe të hetojë akuzat e dëbimeve kolektive dhe abuzimet për të ndjekur penalisht ata që janë përfshirë.”

Gjithashtu  thekson se: “Të gjithë ata që jane arrestuar në kufi të kenë mundësi të barabarta për ekzaminimin e kërkesave të tyre për mbrojtje ndërkombëtare. Si edhe, për të ndaluar autoritetet greke pa dallim ndalimin e zgjatur te migrantëve të parregullt dhe të azilkërkuesve dhe të përdorin alternativa ndaj paraburgimit. ”

Lidhur me BE, Amnesty International vëren se ” Duhet të mbështesë autoritetet greke, duke ndihmuar për të përmirësuar shërbimin e detyruar, për të nënshkruar dhe jot e bllokoje kufirin. Duhet eksploruar mënyra të reja që shtetet anëtare te ndajnë përgjegjësinë për refugjatët dhe emigrantët. ”

“Politikat dhe praktikat përgjatë kufirit grek kane ekspozuar nje ironi te hidhur, ndersa vendet evropiane te shtyjnë për paqen jashtë vendit, ndërsa kane refuzuar azilin politik dhe qe rrezikojnë emigrantet duke kërkuar strehim në Evropë.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: