Anija “Cassini” gjen ujë në planetin Saturn

dhoriforos profil

Çfarë tregojnë të dhënat që ka dërguar anija kozmik Cassini . Shkencëtarët e NASA-s vlerësojnë se janë afër një zbulimi të ujit në Enceladus planetin më të madh. Në terren në një nga satelitë-hëna e Saturnit, shkencëtarët kanë zbuluar prova që mund të çojë ata në zbulimin se në këtë planet të largët  të ketë elementin më themelor të një gjallesë. Atë të Ujit.

Shkencëtarët e NASA njoftuan të hënën ekzistencën e provave të ujit në  në sipërfaqen e Enceladus, është hëna e gjashtë më e madhe e Saturnit. Sipas shkencëtarëve, shenjat e para janë parë që në vitin 2005, ku ata u vunë re në katër të ashtuquajturat “vijat e tigrit”, diçka të çara përgjatë anën e jugore të Enceladus, kishte zbuluar ekzistencën e grimcave të vogël akull dhe avujt e ujit.

Pas pesë viteve të hulumtimit të vazhdueshëm dhe mbledhjen e të dhënave mbi Saturni, me ndihmën e anijes Cassini, shkencëtarët zbuluan se janë mundësuar trashje dhe koncentrim në ujin e detit ndoshtanënsipërfaqe, duke shpjeguar në këtë mënyrë prania në sipërfaqen e Enceladus. Deri tani shkencëtarët besonin  një ekzistencë për shkak të fërkimit të avullit të ujit nën sipërfaqe.

Shkencëtarët theksojnë se Anijea pa pilot Cassini ka shkuar 19 herë në Enceladus deri më tani, tre brenda vitit 2010 dhe 2012. Gjithashtu theksojnë se anija Cassini ka regjistruar reflektimet e diellit mbi sipërfaqen e deteve të Titanit në vitin 2012 dhe 2013.

Se fundi, Projekti Cassini-Huygens është fryt i bashkëpunimit mes NASA-s, Agjencisë Evropiane të Hapësirës dhe Agjencisë Hapësinore italiane.

nasa ne focus 55