Anija kozmike “Lulja” do të zbulojë planete

1182

anija ne focus news

Shkencëtarët kanë zhvilluar në vitet e fundit një teknologji të avancuar dhe metoda të reja për të zbuluar planete në sisteme të tjera yjore . Megjithatë, vëzhgimi i deritanishëm i drejtpërdrejtë si dhe regjistrimi vizual apo fotografik është shumë i vështirë. Një sistem i ri i zhvilluar nga NASA do të lejojë shikimin nga shkencëtarët, si dhe për të fotografuar planetet e largët . Kjo do të bëjë më të lehtë për të zbuluar një planet miqësore kushtet në prani të jetës .

Anija kozmike “Lulja”

Specialistët Seksioni i JPL të NASA-s, të cilët mbajnë barrën më të madhe të programeve hapësinore të shërbimit të SHBA, kanë ndërtuar në projekt në dizenjë anijen kozmike “Lulja” që do të instalohet pranë një teleskopi hapësirë​​. Pajisja përbëhet nga disa pjesë që do të mbetet e “palosur” derisa teleskopi të ketë venë në shënjestër një yll që është vërtetuar të ketë një ose më shumë planete rreth tij, ose një yll në të cilën ka mundësinë për praninë e planeteve.

Atëherë pajisja do të fillojnë të hapet … konvertuar në një “astroskiastro”  ashtu siç e karakterizojnë shkencëtarët. Pajisja e ndërtuar ngjan më shumë si lule. Kjo “Lule” do të bllokojë dritën nga objektivi yll, dhe kështu fillon pastrimin në fushën e teleskopit për të parë qartë planetin që ekziston atje, për ta vërejtur drejtpërdrejt dhe fotografuar atë.

Përveç rreth dy mijë planete që janë zbuluar deri tani nga teleskopi hapsinor Kepler ka treguar ekzistencën e kaq shumë të tjerë. Kështu, një sistem si “Lulja” të NASA-s pritet të ofrojë shërbime të rëndësishme nga momenti i parë të funksionimit të saj. Por anija kozmike “Lulja”  në hapësirë ​​do të bllokojë dritën që vjen nga ylli i vëzhguar nga teleskopi, si dhe e lejon këtë anije kozmike për të vëzhguar planetet që ekzistojnë atje
Këtë e pëlqejnë %d blogues: