Banka Botërore i ka propozuar “qeverise se re” për të ripërtërirë bashkëpunimin me FMN

1812

fondi 55

Kreu i zyrës së Bankës Botërore në Tiranë Xenigia Lvovski tha se rritja ekonomike e Shqipërisë për vitin 2013 është reduktuar, dhe propozoi një fillim të ri në bashkëpunim në mes të qeverisë së re dhe FMN-së për ndihmë, duke theksuar se, Shqipëria të krijuar një zhvillim të qëndrueshëm.

“Ky është një vit i vështirë për ekonominë si pasojë e krizës së zgjatur në eurozonë. Shqipëria ka përjetuar probleme me kreditë në sektorin privat. Një numër i problemeve në sektorin e energjisë kanë përkeqësuar presionin fiskal dhe ekonomik. Rritja ekonomike në Shqipëri ishte i dobët, por ishte më i lartë se vendet e tjera fqinje”, “tha kreu i Bankës Botërore.

Zonja Lvovski referohet për tre zona, duke venë në dukje punën që qeveria e re për të lejuar një Shqipëri evropiane. “Së pari, për të ndërtuar besim në institucionet publike, duke përfshirë transparencën, pavarësinë e institucioneve shtetërore dhe të zbatojë ligjin, pa dallim. Së dyti, vazhdimi dhe përshpejtimi i reformave strukturore.

Kjo është shumë e rëndësishme në këtë periudhë të krizës që përfshiu Evropën. Së treti, konsolidimi fiskal dhe shlyerjen e borxheve ndaj kompanive private,” tha z Lvovski. Gjithashtu i ka bërë kërkesë qeverisë të ri” për të bërë një zgjedhje strategjike të programeve reformuese ku të përqëndrohet vetëm në ato që kanë përparësi për vendin “, ndërsa theksoi gjithashtu se është e rëndësishme për të krijuar një këshill fiskal.

Theksohet se qeveria e kryeministrit Sali Berisha që po largohet, për shumë vite kishte ngrirë marrëdhëniet e vendit me FMN, duke refuzuar të nënshkruajë  rinovimin e bashkëpunimit.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: