Borxhi publik: 62.4% e PBB-së

1075

 

skenderbeu 1

Borxhi publik i Shqipërisë arriti në 62.4% të PBB-së në gjashtë muajt e parë të këtij viti. Ekspertët karakterizojnë shumë shqetësuese për ekonominë e vendit rritje e borxhit, duke pasur parasysh se qeveria e re që do të marrë detyrën në muajin shtator, ka njoftuar se ajo do të zbatojë lehtesine e shume taksave.

Ekonomisti i njohur, Ardian Civici ka deklaruar se: “për të perballur problemi kërkohet nje  reduktim drastik të shpenzimeve buxhetore”. Ai paralajmëron se dikur deficiti primar buxhetor fillon të shfaqet, dmth kur qeveria merr borxh, për të paguar pagat dhe pensionet, situata përkeqësohet, por sic tha ai qe borxhet e akumuluara tashmë jane të mjaftueshme, duke shkaktuar rrezik për stabilitetin ekonomik të vendit. Ne fillim te vitit te kaluar ne nje interviste, sipas ministrit te finacave Ritvan Bode, “Borxhi publik i vendit është relativisht me e lartë se në vendet e tjera në rajon dhe arrin në 58.7% të PBB-së. Ministri shqiptar pat theksuar se “vendi ka humbur normën e saj të rritjes per zhvillim, për shkak të ndikimit të krizës globale financiare, pavarësisht nga fakti se Shqipëria nuk ka qenë direkt e përfshirë në të, qeveria po bën përpjekje për të reduktuar borxhin.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: