Cameron në BE: Ashpërsi për emigrantët

kameron-1024x614Londino / Kryeministri britanik ka njoftuar për ligje të rrepta për emigrantët nga vendet evropiane në Britani, ku ai lidhur me qëndrimin në 28-të vende anëtare të BE. Ndryshimet në ligje janë “kusht absolut” në bisedimet me BE-në, tha ai, por “asgjë nuk mund të përjashtohet”, duke theksuar tërthorazi por në mënyrë të qartë kundër tërheqjes britanike. Cameron tha se ai do bëjë një marrëveshje për ndryshimet e Traktateve të BE-së.

“Ka një debat në Evropë mbi saktësisht se cilat pjesë të legjislacionit, çfarë tregon për të ndryshuar traktatin, por nuk ka dyshim se kjo paketë do të kërkojë ndryshimin e traktatit dhe unë jam optimist se ne mund të negociojë atë,” tha ai.

Megjithatë, në fjalën e tij, thekson gazeta Guardian, ishte mungesa e konfrontimesh ton me BE. Në të vërtetë, David Cameron filloi fjalimin e tij duke iu referuar asaj që është ofruar imigrantëve në Britani.

“Ne jemi në Mbretërinë e Bashkuar për shkak të emigracionit, jo në vend të emigracionit,” tha ai. Propozimet u prezantuan ditën e premte ku shtetasit  e vendeve të tjera të BE, duhet së pari të kenë punuar për katër vjet para se të bëjnë aplikimin e tyre të dispozitave të favorshme tatimore ose para se të përfitojnë  kompesine sociale.

 

Në mënyrë të veçantë, qeveria Cameron propozon:

 

Të mos lejojnë emigrantët nga BE-ja për të kërkuar përfitimet në punë, të tilla si pushimet tatimore, për katër vjet, dhe të fitojë përfitim në strehim social për katër vjet.

Të mos lejojë emigrantët nga BE-ja që të pretendojnë përfitime dhe kredi tatimore për fëmijët që jetojnë jashtë Britanisë së Madhe. Të kërkohet që emigrantët të largohen nga Britania e Madhe pas gjashtë muajsh, nëse ata nuk kanë gjetur punë. Të lufizojnë të drejtën e emigrantëve për të sjellë anëtarët e familjes në Britani. Të përshpejtohen procedurat e deportimit për ata që janë dënuar.

kameron ne focus