Çdo vit 300 miliardë ton akull shkrihet në Arktik dhe Antarktida!

1048

Me nje shpejtesi të paparë po shkrihet akulli ne dy polet e Tokës, sipas të dhënave të mbledhura nga sateliti “Grace” (Gravity Rimëkëmbjes dhe Klima Experiment). Shkencëtarët të cilët analizuan të dhënat e dërguara ne dhjetevjecarin e fundit nga sateliti “Grace” japin  alarmin për planetin si dhe argumentojnë se 300 miliardë ton  akull shkrihet çdo vit në polet e Tokës!

Në të vërtetë shkencëtarët kane shfaqur, si frikë te madhe për rritjen e nivelit të detit në mbarë botën, me gjithçka që përfshin. Është indikative se në Grenlandë dhe Antarktida qe përfaqëson 95.5% të akullit në planet, nëse akull në këto rajon do shkrihet, atehere niveli i detit do të rritet 63 metra.

akulli 5

 

“Me kalimin e kohës shkrirja e akullit do të ndikojë në rritjen e më shumë në nivelin e detit,” ka deklaruar studiuesi Bert Vouteri nga Universiteti i Bristolit. Por shkencëtarët shpjegojne se, për studimin dhe verifikimin e një çështjeje të tillë kritike, gjate nje periudhë prej dhjetë vjetësh, nuk mund të çojnë në përfundime të sigurta, veçanërisht, por  mund të parashikojnë se çfarë do të ndodhë në të ardhmen.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: