Deutsche Welle: Kemi nevojë për emigrantët

1279

 

gjermania-gjermania

Në Gjermani, 2014 filloi me pritshmëritë pozitive për tregun e punës. Numri i të papunëve është rritur, ndërsa në dhjetor, por rritja ishte për shkak të faktorëve sezonalë, ndërsa ajo ishte më e ulët se në periudhën korresponduese të vitit të kaluar, transmetuar nga Deutsche Welle.

Në veçanti, shkalla e papunësisë në Gjermani për vitin e kaluar qëndroi në 6.7% dhe është më e ulta në Europë.

Pozitive është i tregu i punës në Gjermani që pasqyron gjithnjë e më shumë fuqinë e vazhdueshëm të ekonomisë, dmth aftësinë e tij për të përshtatur situatave të reja dhe për të ripërtërirë gamën e produkteve,” thotë Gerhard Bosch, profesor i Ekonomisë në Universitetin e Duisburg-Essen, duke shtuar:

“Eksportet janë në rritje. Prodhimet gjermane dallohen për kërkesën e tyre të lartë jashtë vendit dhe kjo është për shkak të risive të firmave. Në të njëjtën kohë, konsumi i brendshëm për shkak të rritjes së normave të pagave në vitet e fundit. Problemi është se në vitin 2013 ka pasur disa investime. Kjo për shkak se bizneset ishin veçanërisht të kujdesshëm në lidhje me paraqitjen ekonomike. ”

Megjithatë, pritet të ndryshojë në vitin 2014, mendon profesori gjerman.

“Qeveria e re do të hapë investimeve të reja në infrastrukturë, arsim dhe në studime të ndryshme. Kërkesa e brendshme pritet të rritet me futjen e pagës minimale. Papunësia do të ketë edhe një renie te lehtë.

Prania e emigrantëve në ekonominë e vendit

Presidenti i Institutit Michael Chouter pohon se kjo nuk do të çojë në vende të reja pune, përqindje e popullsisë ekonomikisht aktive ka arritur nivelin më të lartë (42 milionë).  thotë karakteristika zoti Chouter.

Shërbimi Federal i Punës po përballet me mjaft qetësisht debatin imigracionit publik, duke u zhvilluar në shumë vende në Evropë dhe sidomos në Britani dhe Gjermani. Pas shtatë vitesh pritjeje, dyert e Europës hapen për punëtorëve rumunë e bullgarë ( vende anëtare të BE)

Nga ky vit, kanë fituar të drejtën për të punuar lirisht në vend të BE-së. Çështja ka shkaktuar fërkime brenda koalicionit të Gjermanisë, ku konservatorët Christianokoinonistes në Bavareze bëjnë fjalë për nevojën e marrjes së masave për të parandaluar “turizmin”brenda BE-së kryesisht në Gjermani. Me këtë perceptim nuk është dakord Herbert Briker, studiues në Institutin për Studime të Punës të Tregut dhe Punësimit.

Vetëm 10% e emigrantëve bullgarë e rumunë jetojnë në Gjermani nga ndihma sociale

“Vetëm 10% e emigrantëve bullgarë e rumunë jetojnë në Gjermani nga ndihma sociale. Kjo përqindje është pak më e lartë se sa mesatarja. Megjithatë, është një kontribut i rëndësishëm për sistemet e sigurisë sociale. Shteti social fiton prej tyre. Përqindja e bullgarëve dhe rumunëve që jetojnë në komunat e trazuar shkon 10-20%. Dhe shumë pak prej tyre janë marrës së ndihmës sociale “, thotë Herbert Briker.

“Ne kemi nevojë për imigracionin, si në shumë industri që nuk kanë fuqi punëtore të specializuar, ku dhe problemin demografik është i madh,” thotë nga ana e tij Gerhard Bosch.

Lëvizja e lirë do të përmirësojë kushtet e përfshirjes sociale

“Lëvizja e lirë do të përmirësojë kushtet e përfshirjes sociale,” shton ai. Rreth 150,000 bullgarët dhe rumunë punojnë sot  në Gjermani. Përqindja e të papunëve në këtë grup emigrantesh është më e ulët se mesatarja e emigrantëve në përgjithësi.

Shumica e emigrantëve nga këto dy vende është e angazhuar në kujdesin e të moshuarve, si dhe në punët e bujqësisë dhe punë sezonale. Lëvizja e lirë që është në fuqi nga 1 janari i 2014 ka për të përmirësuar kushtet e tyre, si përfshirjen në integrimin në shoqërinë gjermane. Kjo mbështet nga Heinrich Alt, përgjegjës për përfitime sociale në Agjencinë Federale të Punës. Megjithatë, Heinrich Alt pranon se në disa zona të veçanta ka një përqëndrim të emigrantëve nga Bullgaria dhe Rumania. Atje ndodhin probleme që nuk mund të përballen nga vetë komunat,” përfundon ai.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: