Dita e Refugjatëve: Koha për solidaritet

1107

solidaritet -dora

Shifrat më të fundit të publikuara para dy ditesh nga Zyra e Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatë (UNHCR) janë dramatike. Në çdo katër sekonda një refugjatë detyrohet të lë shtëpinë e tij.Më shumë se 51 milionë njerëz janë zhvendosur me dhunë: 16,7 milion prej tyre janë refugjatë, 33.300.000 janë të zhvendosur brenda vendeve të tyre dhe 1.2 milion janë duke kërkuar azil. Kjo është pothuajse e njëjtë me popullsi të kombinuar prej pesë vende anëtare të BE: Republika Çeke, Sllovaki, Hungari, Austri dhe Rumani. Ajo që ne nuk mund të përcaktoj sasinë është vuajtja, familjet e ndara, fëmijërinë e tyre të shkatërruara dhe mjetet e jetesës që vijnë dhe ikur pas një konflikti apo fatkeqësi. Gjysma e popullsisë refugjatëve janë fëmijë.

 

Bota po përballet me disa kriza kritike që rezultojnë në një numër në rritje të refugjatëve dhe personave të zhvendosur nëpër botë. Së pari në mesin e tyre është Siria që ka, në tre vitet e fundit, ka detyruar rreth dhjetë milionë njerëz të bëhen refugjatë në vendet fqinje, ose të largohen dhe të kërkojnë strehim brenda vendit. Kështu që Siria kohët e fundit një komb me të ardhura mesatare, ka tani rivalë Afganistanin si vendin më të madh në botë në “prodhimin” e refugjatëve. Në Sudanin e jugut, 1.3 milion njerëz janë zhvendosur ose kanë kërkuar strehim jashtë vendit nga konflikti në vazhdim. Në Republikën e Afrikës Qendrore, Republika Demokratike të Kongos dhe të Malit, si dhe në vende të tjera janë shembuj ku çdo ditë njerëzit janë të detyruar të largohen nga shtëpitë e tyre dhe janë të sigurt në lidhje me të ardhmen e tyre.

fronteks-deti

BE-ja bën përpjekje serioze për të ndihmuar milionat e shumta të njerëzve të prekur nga ky fenomen. Ndihma humanitare e BE-së është duke ndihmuar refugjatët dhe të zhvendosurit në 33 vende. Ndihma zhvillim e BE-së është që të mbështesë refugjatë në vendet pritëse, në mënyrë për t’i bërë ato të pavarur. Për shembull, ne po mbështesim projekte për rritjen e qasjes në arsim në kampet e refugjatëve të Dadaab (Kenia). Vetëm në këtë mënyrë do të jenë të mbrojtur me të vërtetë, ndërsa zbutjen e ndikimit që prania e tyre mund të ketë në komunitetet lokale. Programet Mbrojtjes Rajonale do të ndihmojnë për të siguruar strehim për ata që janë në nevojë për mbrojtje ndërkombëtare, shpesh në bashkëpunim të ngushtë me UNHCR-në.

 

solidaritet -afrikaRregullat e reja të trajtimit të azilit brenda BE-së u ra dakord vitin e kaluar. Sistemi i përbashkët Azilit Evropian është një arritje historike që ofron rregulla të reja që përcaktojnë standarde të përbashkëta të larta dhe bashkëpunim më të fortë për të siguruar që azil-kërkuesit janë të trajtohen në mënyrë të barabartë në një sistem të hapur dhe të drejtë – nuk ka rëndësi se ku ata aplikojnë. Ne tani duhet të sigurojmë që ky sistem i përbashkët do të zbatohet dhe të funksionojë në mënyrë korrekte. Kjo është më e rëndësishme në një kohë kur aplikantët për azil në vende anëtare të BE janë rritur në mënyrë të konsiderueshme ( për 435.000 në vitin 2013, e cila është 100.000 më shumë se një vit më parë.) BE-ja është gjithashtu duke i’u përgjigjur shumë njerëz që rrezikojnë jetën e tyre për të arritur në brigjet mesdhetare të BE-së, për të shpëtuar persekutimit apo luftrave civile. Një veprim i koordinuar në nivel të BE mund të sigurojë që ata që janë në nevojë për mbrojtje të arrijë në mënyrë të sigurtë për në BE. Hapja rrugës ligjore për njerëzit që kërkojnë mbrojtje për të ardhur në BE, veçanërisht më të prekshme, duhet të jetë prioritet, në mënyrë të veçantë nga një angazhim të shtuar për rivendosje dhe përdorimit të vizave humanitare.

solidaritet ne focus

Në këtë ditë le t’i kujtojmë vetes vlerat evropiane, sidomos solidaritetin ne duhet ta tregojmë për këta refugjatë . Miliona njerëz në mbarë botën mund të vazhdojnë me ndihmën tonë për të mbijetuar dhe të jetojnë me dinjitet “.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: