10.000 Portuguesë çdo muaj braktisin vendin

portugalia55

Ky migrim masiv ka pasoja shkatërruese për vendin, përtej problemeve personale njerëzore, tragjeditë familjare që shkaktojnë dhe përkeqëson plakjen e popullsisë portugez, i cili është tashmë një nga më të moshuarit BE dhe në bota

Askush nuk besonte se mund të përsëritej më një gjakderdhje me atë të përjetuara nga Portugalia në vitet 1960, eksodin portugeze në Evropë. Megjithatë statistikat tregojnë, se sot ka një proporcional rrjedhjes, ose edhe më i madh se në atë kohë.

Në vitin 2012, 10,000 Portugali kanë braktisur vendin në çdo muaj, një popullsi prej 10.5 milionë banorëve. Këto shifra janë më të larta se sa në vitin 1966. Në vitet 60-të, portugali braktisin vëndin nga varfëria, diktatura dhe luftërat koloniale. Sot, pesëdhjetë vjet mijëra portugeze ikin nga papunësia, mungesa e mundësive dhe varfëria. Emigracionit portugez nuk është një fenomen i ri dhe vështirë se mund të shmanget në një vend me aq shumë varfëri dhe pabarazi vokale. Por pas krizës, papunësia ka arritur tek të rinjtë 40%.

portoagalia 66

Burimi: Liberation