Kriza në Europë, 10.000 vetvrasje në vit

A man begs on a street in Athens during an anti-austerity demonstration

Incidentet në rritje të jashtëzakonshme. Dhjetë mijë vetëvrasje për shkak të krizës, thotë studimi i fundit. Përkeqësimi i shpejtë në ekonomi ka çuar më shumë se 10.000 njerëz në vetvrasje, kjo shifër dale nga hulumtuesit Britanik. Studimi i publikuar në British Journal of Psikiatrisë tregon një rritje të konsiderueshme të vetëvrasjeve dhe paralel theksoi se disa nga këto vdekje mund të parandalohen me masa të përshtatshme, duke treguar një rritje zero në disa vende, të cilat kanë organizuar infrastrukturën e shëndetit mendor. Të dhënat janë përdorur nga studiues në Oksford dhe “London School of  Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale” ardhur nga 24 vende të Bashkimit Europian, SHBA dhe Kanada. E dukshme deri se 2007 në Evropë në vetëvrasje kanë rënë në mënyrë të qëndrueshme, por në vitin 2009 regjistroi një rritje prej 6,5% dhe kjo normë është ruajtur deri në vitin 2011, që është e barabartë me 7.950 vetëvrasjeve të tjera, siç është e publikuar.

vetvrasje 1

Në mënyrë të ngjashme ka pasur një tendencë në rënie në Kanada, deri në ardhjen e krizës në vitin 2008, ku solli për herë të parë (240) vetëvrasje. Në SHBA në fillim  situata ishte e keqe dhe vetëvrasjet ishin rritur, por kriza e ka përshpejtuar këtë fenomen duke shtuar në listën makabre 4,750 raste. Humbja e punës, konfiskimi i shtëpisë apo dështimi ishin faktorët më të shpeshta që çojnë në këtë rrugë viktimat për të kryer kërë veprim tragjik. Në të njëjtën kohë, megjithatë, vende të tjera me infrastrukturë mbështetje të organizuar arritën të shpëtonin këtë prirje. Suedia, Finlanda, Austria nuk treguan asnjë ndryshim gjatë recesionit. Dr.Aaron Reeves theksoi në BBC se “ka prova shumë të forta që lidh depresion me vetëvrasjen, por kjo nuk ndodh kudo … Kjo tregon se politikat eë janë zbatuar kanë luajtur një rol vendimtar. Një nga elementet është që këto vende të investojnë në strukturat që i ndihmojnë njerëzit përsëri në punësim, trajnim, stërvitje dhe punësim të subvencionuar. ”

vetvrasje 2

“Gjithmonë një recesioni kërkon vendime të vështira, por një nga detyrat e qeverisë është për të mbështetur dhe për të mbrojtur grupet e rrezikuara – këto shërbime janë që të ndihmojnë ata që të mbajnë pjesën më të madhe të një krize financiare.”

Burimi: BBC