Evropa në vitet e errta

 

kodi i emigracionit - kodi i emigracionit

Ankesë ndërkombëtare kundër urdhrit që parashikon dëbimin e emigrantëve që bëjnë akuza të rreme e raciste, kanë nënshkruar dhjetra intelektualëve nga Greqia dhe jashtë vendit. Në apel, me titull “Greqia: Mosndëshkimi në dhunë raciste dhe dënimi i viktimave nga ligji e kthehen Evropën në vitet më  e errta” ku në mënyrë më specifike i referohet:

” Ne jemi të alarmuar dhe duam të themi . Ndërsa dhuna mosndëshkimi racist është një problem në rritje në Greqi , qeveria greke në vend që të përballojë këtë fenomen, vjen dhe vendos një projekt-ligj  në Parlament , duke ndëshkuar viktimat! Javën e kaluar, Parlamenti ka paraqitur Kodin e Emigracionit, i cili parashikon dëbimin e emigrantëve të cilët raportojnë se kanë përjetuar dhunë nga autoritetet shtetërore , nëse ankesa e tyre shënohet në procesverbal. Kjo përbën një shkak të frikës dhe nuk dënon autorët e krimit, por dënon viktimat .

Në Greqi, toleranca dhe jo regjistrimi i dhunës ndaj emigrantëve, veçanërisht në rastet kur autorët e krimit janë me uniformë ( policë), ka krijuar një të solidaritet të dhimbshme, sipas disa raporteve të organizatave kombëtare, evropiane dhe ndërkombëtare.

Ne besojmë se toleranca nga shteti ndaj dhunës raciste, dhe institucionalizimi i kësaj tolerance, për të “mbrojtur” institucionet shtetërore nga emigrantët dhe refugjatët (!) Nuk është një “e drejtë” për çdo shtet komb, as nuk është një instrument i sovranitetit kombëtar.

Ne besojmë se partitë dhe shoqëria civile në të gjithë Evropën duhet të marrin urgjentisht vendim për të parandaluar institucionalizimin e dhunës raciste të shtetit në një vend evropian dhe për të shmangur ulje të mëtejshme për të drejtat e emigrantëve . Ky projekt-ligj i paranueshëm është tërhequr përkohësisht, por siç tha Ministri i Brendshëm do të kthehet javën e ardhshme . Gjithashtu është tërhequr i gjithë neni 19 i Kodit të Emigracionit, ku jep dhënien e një leje qëndrimi për arsye humanitare , duke përfshirë viktimat të dhunës raciste .

Ne i bëjmë thirrje qytetarëve, institucioneve, lëvizjeve, partive politike në të gjithë Evropën për të reaguar menjëherë duke i shtyrë qeverinë greke për të rivendosur neni 19, pa projekt-ligj racist . Kjo është pyetja elementare të demokracisë, humanizmit dhe drejtësisë.

Deri më tani kanë nënshkruarë nga vendet e ndryshme :

Etienne Balibar ( Université de Paris – Ouest Nanterre , France )

Judith Butler ( Universiteti i Berkeley , SHBA )

Crhistine Delphy ( Universiteti i Berkeley , SHBA )

Nicole Gabriel ( Université Paris – Diderot – Paris – 7 , Francë)

Asli Goksel ( Universiteti SOAS , Angli )

Catherine Hall ( UCL , Angli )

Rose – Marie Lagrave ( Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales , Francë )

Michael Loui ( CNRS , Francë)

Antonio Negri ( Profesor i Filozofisë , autor , Itali )

Leo Panitch ( i Universitetit York , Kanada )

Evelyne Pisier Duhamel ( Université Paris i )

Luzia Margareth Rago ( Instituto de Filosofia e Ciências Humanas , Brazil )

Enzo Traverso ( Universiteti Cornell , USA )

Eleni Varikas ( Université Paris – 8 , France )

Hilary Wainwright ( redaktor i revistës Red Piper , Angli )

Panos Angjelopulos ( përkthyes , Francë)

Angeliki Gazi ( Asistent Profesor , Universiteti Teknologjik i Qipros )

Kostas Douzinas ( Birkbeck College , Universiteti i Londrës , Britania e Madhe )

Dimitris Kousouris ( Universiteti Konstanz , Gjermani ) , Elsa Papageorgiou ( SGD Ph.D. Sociologji , Université Paris – 8 , Francë)

Nick Sarantaki ( shkrimtar , Luksemburg )

Stavros Tompazos ( Asistent Profesor , Departamenti i Shkencave Shoqërore dhe Politike , Universiteti i Qipros ) .

 Nga Greqia :

Athena Athanasiou ( Profesor , Departamenti i Antropologjisë Sociale , Universiteti Panteion , Vice President Nikos Poulantzas Institute )

Sia Anagnostopoulou ( historian , Universiteti Panteion )

Betty Arvanitis ( aktor ) , Kostas Arvanitis ( gazetar , në Red 105,5 )

Jenny arsenik ( drejtor )

John Voglis ( aktor )

Nick Gkionakis ( Dita Center ” Babel ” )

Spiros Grammenos ( kompozitor )

Asi Davaki – Klavdianou ( Botues gazetes  Epoki )

Fioivos Delivorias  ( kompozitor )

Herons Doxiadis ( Profesor i Teorisë Sociale , Universiteti i Athinës )

Stathis Drogosis ( kompozitor )

Helen Ziogas ( shkrimtar , aktor )

Aleka Zorbala ( avokat , anëtar i Lëvizjes për Liritë dhe të Drejtat  Demokratike të Kohës Sonë )

Nikos Theocharakis ( Profesor i Ekonomisë Politike dhe Histori ) Iphigenia Kamtsidou ( Profesor i të Drejtës Kushtetuese , Departamentin Ligjor , Univeriteti Aristotel i Selanikut )

Akyllas Karazisis ( aktor )

Marilena Katsimi ( gazetar , sekretari i përgjithshëm Shoqates se Gazetareve në Greqi) )

Anthony Kafetzopoulos ( aktor )

Maria Kuvelis ( kryetar i Këshillit për Integrimin e Emigrantëve të Qytetit të Athinës ) Gerasimos Kouzelis ( Profesor Social i Sociologjisë , Universiteti i Athinës )

Stelios Kouloglou ( gazetar , website TVXS.gr )

Joanna Kourtovik ( President Social Rrjeti Mbështetje për Refugjatë dhe Imigrantë )

Kostas Koutsomitis ( drejtor )

Despina Koutsouba ( President i Shoqatës së Arkeologët grekë )

Christos Laskos ( ekonomist )

Antonis Liakos ( Profesor i Historisë Bashkëkohore , Universiteti i Athinës )

Thomas Maloutas ( Profesor i Social Gjeografisë , Universiteti Harokopio )

Savvas Michael ( shkrimtar )

Dimitris Belantis ( Anëtar i Bordit të Shoqatës së Avokatëve të Athinës )

FT Bitsakis ( Emeritus Profesor i Filozofisë në Universitetin e Janinës )

Stratis Bournazos ( kurator ‘ fut ‘ , e diel Dawn )

Elias Nicolakopoulos ( Profesor , Universiteti i Athinës )

Alex Economides ( gazetar )

Maro – Pantelidou Malouta ( Profesor i Shkencave Politike , Universiteti i Athinës ) , Demosthenes Papadatos – Anagnostopoulos ( anëtar i ekipit editorial të internetit Red Notebook )

Kostis Papaioannou ( Koordinator Rrjeti Regjistrimi të Incidenteve Raciste të Dhunës Cleo Papapantoleon ( Bashkimi për të Drejtat e Njeriut )

Vassilis Papastergiou ( Anëtar i Shoqatës se Avokateve të Athinës)

Nikos Paraskevopoulos (Dekan , Fakulteti Juridik , Ekonomik dhe Shkenca Politike) , Spiros Sakellaropoulos ( Universiteti Panteion )

Panos Skouroliakou ( aktor )

Michael Spourdalakis ( President i Shoqërisë Greke të Shkencave Politike , Universiteti i Athinës )

Peter – Joseph Stangkanellis ( historian )

Andreas Takis ( Asistent Profesor i Ligjit , Universiteti i Selanikut )

Helen Takou ( Rrjeti Regjistrimi Incidentet Raciste të Dhunës )

Dimitris Trimis ( gazetar , Pr . president IFJ )

Marina Tsamura ( Koordinator i Fushatës për Azil )

Konstantinos Tsoukalas ( Sociologu , Universiteti i Athinës )

Nick Phillis ( drejtor i ” Dawn ” )

Michela Chartoulari ( Redaktor i Revistës në Internet Koha )

Anna Hatzisofia ( shkrimtar , aktor )

Marsi Hadjistefanou ( gazetar , website infowar )

Dimitris Kristopullos ( Profesor në Departamenti i Shkencave Politike dhe Historisë , Universiteti Panteion

Vice President i Federatës Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut )

Xenia Chrisohoou ( Profesor i Psikologjisë Sociale dhe Politike , Universiteti Panteion )

Dimitris Psaras ( gazetar )

Shoqatat dhe organizatat

Antigone – Qender Informim dhe Dokumentacion për Racizmit , Ekologji , Paqe dhe Jo Dhunë

Mbështetje Rrjeti Social për Refugjatët dhe Imigrantët

Shoqata greke për të Drejtat e Njeriut

Forumi Grek i Emigrantëve

Lëvizja ” Dëbojë Racizmit ”

Lëvizja Mbrojtja e të Drejtave të Refugjatëve dhe Emigrantëve – Patra , ” të paligjshme ? ” – Komiteti Solidariteti Iniciativa refugjatë Chios për të drejtat e të burgosurve ,

Forumi i Emigrantëve në Kretë ,

Shkollës e së dielës për Emigrantët

Shoqata  e Bashkuar Afgane  të Greqisë ” .