“Fiasko” operacioni ndaj dy shqiptareve, vlera 1 milion euro

fiasko55

Madje që nga marsi i 22 ku arratisen nga burgjet e Trikalles, te ndjekur nga dy helikopterë, gjashtë skave te forcave kufitare detare, dhjetëra forca te nderhyrrjes se shpejte (EKAM) dy toga zhytëse, ushtria dhe qindra oficerëve të policisë nga qarqet e përreth

Ndërsa shqiptarët e arratisur kane pershkruar per përgjatë gjysmën e Greqisë, dhe qe jane një frymë para pushimit të madh në vendin e tyre, Policia helene (EL.AS) shpenzon miliona euro në gjuetine e tyre.

Që nga marsi i 22 madje ku arratisen nga burgjet e Trikalles dhe sidomos në muajin e kaluar, dhe pas perballjes se përgjakshme ne Distomo te Boeotia, Ministria e Mbrojtjes së Qytetarëve ka shpenzuar më shumë se 1 milione € në operacionin me  gjigante ka ngritur nga një skaj të vendit, gjate decades se fundit.  Kjo është për shkak se, mobilizimi i dy helikopterëve, gjashtë anijet e luftarake, dhjetëra forcave te nderhyrrjes se shpejte (EKAM),  dy togave zhytëse, ushtria, qindra oficerëve të policisë nga qarqet fqinje, e bejne kete operacion jashtëzakonisht te kushtueshëm. Sipas informacioneve të përkryera të vlefshme dhe te sigurta, shuma e saktë e parave që është shpenzuar deri më tani është e vështirë për të përcaktuar, pasi ne kete mes  përfshin disa departamente, por edhe njerëz që dinë të flasin për madhësinë e shumë miliona eurove.

Në të vërtetë, përfundimisht mundesia qe shqiptarët vrases nuk u arrestuan, do të jetë një fiasko për policinë greke, se në kohën e krizës ka përdorur të gjitha mjetet në dispozicion të saj, pa kufizim dhe pa efekt. Mundet qe Mario kola dhe bashkëpunëtorët e tij jene të trajnuar dhe të paskrupullt, por në asnjë rast nuk mund te justifikohet se për gati katër muaj e gjysmë, Policia Greke, ( EL.AS) te vrapoje prapa tyre, si dhe pa qenë në gjendje për të kapur ata …

qeni dhe polici

Goldfiasco

Një regjistrim i thjeshtë i forcave ne përpjekje për të kapur muajin e kaluar te arratisurit, jane të mjaftueshme për të pare përfundime të sigurta në lidhje me koston e kompanisë gjigante. Dy helikopterë të policisë helene, fluturojnë shumë orë në ditë ne mbeshtetje të forcave tokësore. Duke pasur parasysh se karburantit për një ore të fluturimit të çdo helikopter është mbi 350 €, nënkupton se e gjithë kjo, koha e shpenzuar eshte më shumë se 100.000 €, vetëm për karburant, pa llogaritur koston e mirëmbajtjes që janë të paqëndrueshme për helikopterët e këtyre modeleve. Sigurisht, përveç kostos financiare, qëndruan prapa ne kete operacion fiasko edhe forca te tjera te ajrit, te cilat do të mernin pjesë në kuadër të Policisë

kamera

Në rajonin më të gjerë të detit Jon, nga Prevezës dhe deri në Korfuz, cdo dite patrullojne 6-7 anije te forcave policore. Kostoja ditore për lëvizjen e këtyre skafeve  tejkalon 5.000 euro, duke rezultuar se në dhjetë ditë që ujërat e Jonit, per patrullim kanë djegur ne total më shumë se 50.000 euro.

40 forca te nderhyrrjes se shpejte ashtuquar EKAM-ites me dhjetë automjete të veçanta, qe rreth kësaj kohe janë në gjueti për të kapur te arratisurit, shpenzimet operative jane rreth 5. 000 euro në ditë. Paratë jane parashikua per forcat qe ndodhen jashte qarkut me 50 euro në die, si dhe 30-40 euro vend qëndrim, ndërsa automjetet zhipa që përdorin ne kete operacion, kane shume shpenzime të nevojshme e te medha për karburant. Ta themi thjesht, vetëm për muajin e kaluar shpenzimet ditore ka qenë mbi 150,000 euro vetëm per forcat Ekam.

Rojet bregdetare zhytës jane ndarë ne njësi, te përbërë nga dhjetë burra të trajnuar posaçërisht me tre automjete perkatese. Dhe për ta, kostoja e përditshme për të gjithë per çdo njeri qe sherben jashte qarkut, me ndarjen e ushqimit dhe akomodimit kalon 80 euro ne dit.

Në një bazë të përhershme dhe të alternuar, ne ndjekje per gjuetine e arratisurve  jane përfshirë rreth 350 oficerë nga departamenti OPKE dhe rojet kufitare. Nga këto, 25 shkuan nga zona Evros (pergjate kufirit Greqi- Turqi) per te shërbyer në rajonin malor të Thesprotia nga qarqet fqinje. Deri më tani, nuk është e bere mundur të përcaktohet saktesisht numri se sa jane jashte qarkut, se sa janë paguar nga qarqe të tjera larg, kështu që pagesa shkon në rreth 80 në 90 euro ne dite per cdo njeri. Duke pasur parasysh se oficerët e policisë të veprojë në tri turne 8-te oreshe.

ekam

Një shuma që arrijnë në disa mijë euro, por do të marrë kohë për të përcaktuar saktësisht për të mbajtur ritmin me karburant te dhjetra e automjeteve ne gadishmeri qe çdo ditë në muajin e fundit dhe deri poshtë në malet nga Nafpaktos malore deri tregimtarët Paramithia dhe Soulit. sipas gazetes “Proto Thema”,  Numri total i automjeteve ku marrin pjese per te kontrolluar ne pyjet dhe malet janë të mëdha dhe natyrisht, por shumat e shpenzuara për furnizimin e tyre të karburantit dhe mirëmbajtjes do jete akoma me shume.

Informacionet  thonë se ne hetimet jane përfshijnë oficerë të trajnuar posaçërisht që përdorin 25 kamerat termike, për të gjetur të arratisurit. Ndërsa rreth 15 trackers te ushtrisë dhe qentë e policisë marrin pjesë në kete operacion kaq te zhurmshem.

Burimi: Proto Thema