Fitore e madhe për partnerët e Merkelit në Bavari

merkel 444

Një javë para zgjedhjeve federale të Gjermanisë Christianokoinonistes marrin fitoren e tyre të parë. Në votime shkuan rreth 9.5 milionë votues në Bavari për zgjedhjen e 180 përfaqësuesve në Parlamentin lokal, një javë para zgjedhjeve federale në Gjermani.

Sipas të dhënave paraprake të exit poll, Christianokoinonistës duket të mbizotërojë deri tani në zonën më të populluar në vend. Sipas Dow Jones, partia bavareze motër i kristiandemokratëve të Kancelares Angela Merkel fitoi një shumicë absolute të ulëseve parlamentare, duke fituar 49% të votave, lajm i transmetuar nga televizioni gjerman.

Social Demokratët (SPD) fitojnë 21%, ndërsa Votuesit e Lirë dhe të Gjelbrit zënë 8.5%. Demokratët e Lirë (FDP), partner koalicioni i Angela Merkel, janë kufizuar në 3%, nga kufiri minimal i hyrjes në parlamentin lokal (5%). Nga ana tjetër japin betejë për të hyrë në parlamentin lokal aleatët e kancelares Merkel, Demokratët e Lirë Philip Resler, të cilët marrin 3% të votës popullore, nën pragun prej 5% është për të hyrë në parlament. Në zgjedhjet përfshihen 15 parti dhe 1.769 kandidatë, ndërkohë që sipas sondazheve më të fundit, Christianokoinonistes (CSU), partia e motra e kristiandemokratëve (CDU) në gjendjen pritet të mbizotërojë një qetësi, ndoshta edhe arritjen e një shumicë absolute.