Francë: Ekstremi i Djathtë Le Pen në zgjedhjet bashkiake

lepeni-lepeni

Në këto zgjedhje dramatike ishte rënia e majtës franceze. Partia e Marie Le Pen arriti për herë të parë zgjedhjen e  një kryebashkiak që  nga raundi i parë në një komunitet prej më shumë se 10.000 banorë. Një triumf për Frontin Kombëtar (EM) te Maria Le Pen, janë rezultatet e raundit të parë në ditën e djeshme të zgjedhjeve komunale në Francë.

Fushata zgjedhore ishte e vakët duke rezultuar në një abstenim rekord, e cila arriti 36%.

Suksesi i jashtëzakonshëm i Frontit Kombëtar, u shënua mbrëmë , disa orë pas mbylljes së votimeve , me fitoren e bashkisë së qytetit Enën Beaumont, veri- perëndim , të Pas- De- Calais . Qyteti kishte qenë socialistët që nga viti 1950 , por pas pesë përpjekjeve , kandidati I të ekstremit të djathtë Steve Brioua , arriti të fitojë me 50 , 26% . Kreu i kësaj partie, Marin Le Pen foli për ” fitore historike të papritur , e cila tregon në fund të polarizimit të jetës politike të dy partive të parë , ” dhe theksoi rolin që ka për të luajtur në Francë partia e saj .

Në ballë janë kandidatët e kstremit të djathtë në qytete të tjera të tilla si Avignon, Perpignan, Formpak, Frezis, Briniol, etj Gjithashtu në rreth 200 listat e qyteteve “Blu-Marin” kanë mbledhur përqindjen e nevojshme 10%, e cila u mundëson atyre që të qëndrojnë në raundin e dytë, duke luajtur një rol kyç në rezultatin përfundimtar. Në e ardhshme do të jetë një “trekëndësh” në mesin e kandidatëve të krahut të djathtë UMP opozitës, socialistëve dhe partisë  Le Pen.