François: “Greqia duhet të dalë nga Marrëveshja Shengen”

915

elada 5555

Një deklaratë bombë ndaj Greqisë është bërë dje nga udhëheqësi i së djathtës franceze që theksoi se: “Disa vende, si Greqia, që nuk mund t’i mbrojnë kufijtë e evropës  duhet të dënohen” Deklaratë me rastin e tragjedisë së ndodhur në ishullin e vogël Lambeduza të Italisë, ku humbën jetën me dhjetra emigrantë kryesisht nga Siria. Gjatë deklaratës ka kërkuar solidaritet nga vendet e Jugut.

Nevoja për rishikimin e Marrëveshjes Shengen theksoi kreu i partisë franceze e krahut të djathtë (UMP) pas tragjedisë në ishullin italian Lampedusa, ku u vranë më shumë se 100 njerëz të cilët ishin duke u përpjekur për të shkuar në tokën evropiane. Në të njëjtën kohë të mbijetuarit e tragjedisë së tmerrshme janë ballafaquar me ndjekjen automatike dhe gjobitjet e herë pas hershme nga autoritet vendase.

Jean Francois Kope, ka kërkuar për të krijuar një forcë të mirëfilltë “roje bregdetare evropiane” për të mbrojtur kufijtë e saj të jashtëm të Bashkimit Evropian, ku dhe theksoi se vendet si Greqia që nuk mund t’i mbrojnë kufijtë e tyre evropiane duhet të përjashtohen nga marrëveshja Shengen, ku bën fjalë për heqjen e kontrollet në kufijtë e tyre të përbashkëta dhe futjen e lëvizjes së lirë për të gjithë personat, të cilët janë shtetas të vendeve që kanë nënshkruar marrëveshjen.

Disa vende si Greqia nuk i kushtojnë vëmendje të veçantë mbrojtjes së kufijve evropianë, ata e dinë se emigrantët nuk duan të qëndrojnë atje, por për të udhëtuar në vendet e tjera evropiane. Duhet ndëshkuar, akoma dhe të përjashtojmë ato vende që nuk munden, ose nuk janë në gjendje për të përmbushur marrëveshjet e tyre t’i mbrojnë kufijtë e Europës, “tha karakteristika z. Jean Francois Kope.

Tragjedia në ishullin e vogël Lampedusa me rreth 7 mijë banorë është bërë një çështje e madhe politike për Bashkimin Evropian. Pas deklaratës të Jean François Kope, që kishte kërkuar dëbimin e vendeve nga Marrëveshjea Shengen, që dështojnë për të mbrojtur kufijtë e Evropës.

Kryeministri i Francës Jean Marc Epo ka kërkuar veprim të drejtpërdrejtë nga ana e Bashkimit Europian në mënyrë që të shmangen tragjedi të ngjashme në të ardhmen, megjithatë, pa qartësuar synimet e qeverisë franceze .

Nga ana tjetër ministri i Jashtëm belg Didier Raiders theksoi nevojën për të zhvilluar një politikë evropiane mbi emigracionin, ku kontrolli më i rreptë i kufirit është vetëm një pjesë e saj.

Kryeministri i Italisë Enriko Leta theksoi se çështja e imigracionit duhet të jetë prioritet i Këshillit të Bashkimit Evropian ( i ministrave të jashtëm ), e cila mblidhet më 8 Tetor në Luksemburg. Së bashku me vendet e tjera jugore, si Greqia, Qiproja dhe Malta bën thirrje për më shumë solidaritet nga BE për të trajtuar problemin.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: