Frontex shkel të drejtat e emigrantëve

1046

fronteksa-police grua

Autoritetet greke shkelin të drejtat e emigrantëve në kufirin me Turqinë dhe për  këtë forcat e shërbimit evropiane Frontex janë  “bashkëpunëtor” për abuzim, kështu kanë denoncuar organizatat humanitare ( me rastin e ditës ndërkombëtare te refugjatëve) në raportin e të drejtave të njeriut, të lëshuar të premten me rastin e Ditës Botërore të Refugjatëve.

“Dëshmitë e shumta konfirmojnë praktikën e dëbimeve kolektive të kufirit detar mes dy vendeve, shkruajnë, sipas Federatës AFP-Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut (FIDH), rrjeti Migreurop dhe Euromed Rrjeti i të Drejtave të Njeriut (REMDH).

Rregullat ndërkombëtare ndalojnë urdhrin e dëbimit kolektiv, kjo për të mbrojtur të drejtën për azilkërkuesit. Sipas raportit, Rojet Bregdetare greke bëjnë tërheqje të anijeve apo varkave të azilkërkuesve për në Turqi “ shpesh herë duke përdorur dhunë, pa njohjen e identitetit të refugjatëve. ”

 

fronteks-emigrantForcat e Shërbimit Evropiane për mbikqyrjen e kufirit të jashtëm Frontex pranoi se: “Ajo ka qenë e njoftuar në 27 raporte për dëbimet kolektive” dhe abuzimit të tjera. Megjithatë Frontex ka vazhduar të ofrojë mbështetje teknike (anije, aeroplan, kamera termike, të trajnimit të Bregut, njohjen e kombësive të emigrantëve) theksojnë organizatat humanitare.

Pas forcimit të kontrolleve të kufijtë e tokës dhe ndërtimit të një gardhi  të lartë të ndërtuar pak kohë më parë ndërmjet dy vendeve Greqi-Turqi, emigrantët u janë drejtuar detit. Sipas raportit, në vitin 2013 e Frontex ka ndaluar  në det 10,427 emigrantë , në krahasim me 3.307 në vitin 2012. Nga shtatori 2012 deri në maj 2014 të paktën 18 anije u shkatërruan, 191 vetë u vranë dhe 33 konsiderohen të zhdukur. Shumica e viktimave ishin nga Siria, Afganistan, Somali ose Eritrea.

fronteks-deti

“Në qoftë se anijet me refugjatë kishin arritur të arrijnë në brigjet e Bashkimit Evropian, këta persona patjetër do të kishin arritur për të marrë azil”, kanë theksuar organizatat humanitare, duke shprehur keqardhje faktin se BE-ja favorizojnë një politikë të “mbylljes” e kufirit, kundër një mbrojtje  të refugjatëve politike.

fronteks ne fokus 55
Këtë e pëlqejnë %d blogues: