Gjumi i mjaftueshëm mbron zemrën

1028

 

gjumi

Shtatë ose më shumë orë gjumë ne natë mbrojne zemrën dhe shtojne të mirat e një jetese të shëndetshme, kjo sipas një studimi të ri shkencor të nje studiuesi te madh holandez. Studimi konfirmon se aktivitetit fizik, dietë të shëndetshme, kufizimi ne alkool dhe ne pirrjen e duhanit kane reduktuar vdekjet nga sulmi në zemër ose goditje, por reduktimi është edhe më i madh, dhe kështu më shpëton jetën, nëse kjo mënyrë jetese e shëndetshme eshte e kombinuar me gjumë te mjafteshem ne mbrëmje. Studimi në Institutin Kombëtar të Shëndetit Publik dhe Mjedisit të Holandës dhe i Universitetit Vagkenigken , e bëri publike ne revisten europiane per zemër, “Zhurnali Europian i Kardiologjisë Parandaluese”, sipas BBC, jane studiuar për të paktën disa raste per nje dekade te tere mbi 14.000 burra dhe gra. Deri në fund të studimit rreth 600 njerëz kishin përjetuar probleme ne zemer, ndersa 129 kishin vdekur.Studimi ne pergjithesi gjeti se ka pasur më pak vdekje në mesin e njerëzve të cilët kishin të respektuar udhëzimet klasike (stërvitje, dietë e duhur, nuk pinin duhan dhe alkool) dhe qe benin gjumë të mirë. Ata që kishin zbatuar katër rekomandimet e shëndetshme ne jetese, kishin rrezik mesatar 57% më të ulët për sëmundjet e zemrës, dhe 67% më të ulët rrezikun e parakohshme te vdekjes nga goditje apo sulm në zemër. Te gjithe ata qe kane fjetur më pak se shtatë orë në një natë, kishin një rrezik ne 65% më të ulët të sëmundjes së zemrës, si dhe nje rrezik 83% më të ulët të vdekjes nga sulmi në zemër, ose goditje në tru.

Studiuesit vune në dukje se gjetjet e reja tregojnë se si nje gjumë i mirë dhe i përshtatshem, mund të ketë rëndësi të madhe nga pikëpamja e shëndetit publik, ndikon ne parandalimin e disa goditje dhe sulme në zemër, diçka që duhet të merren në konsideratë serioze nga autoritetet publike, prindërit, dhe kushdo . “Mesazhi qendror i studimit të ri është se ne duhet të konsiderojë gjumin si një faktor i rëndësishëm për shëndetin. Për këtë, ne kemi nevojë për të inkurajuar njerëzit që të bejne gjumë të mjaftueshëm , si të gjithë faktorët e tjerë të një jetese të shëndetshme, kjo është diçka që duhet të mësohet herët nga shtëpia”, theksoi ne të njëjtën revistë mjekësore, Profesoria Gkrete Tel, e Universitetit Bergen te Norvegjise.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: