Greqi: Dy vitet e fundit kanë marrë shtetësinë 4.740 shqiptarë.

900

>Muarrën shtetësinë greke 13.425 të huajt, nga 39.722 kërkesa të paraqitura. Greqia e shikon si një rezultat pozitiv dhënien e nënshtetësisë për ata që kanë aplikuar që nga hyrja në fuqi të Ligjit 3838/2010, i njohur si “Ragousi ligjit.” Edhe pse qeveria aktuale e konservatorit Samaras ka ngrirë zbatimin e këtij ligji, qeveria e tij e shikon si një fenomen pozitiv edhe pse ky vend renditet i fundit. Sipas publikimit në mediat greke mësohet se një në katër ka marrë përgjigje pozitive, duke patur parasysh se në dhënien e shtetësisë janë llogaritur edhe minoritaret etj.

Në një letër drejtuar Parlamentit vendas nga zëvëndësministri  Ministri i Punëve të Brendshme, Harallambos Athanasiu, mësohet se “numri i aplikacioneve të pranuara nga hyrja në fuqi e Ligjit 3838/2010 deri në 2012/12/31, pra në këto dy vite numri i kërkesave është 39.722 dhe kanë fituar nënshtetësinë greke 13.425 të huaj

Dokumenti është lexuar në Parlament pas pyetjeve të bëra nga deputetët  Janis Dhimaras dhe Gabriel Avramidhis të partisë Grekët e Pavarur, të cilët pyetën për të mësuar në lidhje me “ndikimin e aplikimit deri tani antikushtetues të ligjit 3838/2010.” Në përgjigje, zoti Athanasios ka lexuar në mënyrë analitike tabelat, të cilat lidhen me periudhën nga 2010/03/24 -2012/08/22  numri i aplikimeve për rajonin dhe vendin e origjinës.

Sipas këtyre të dhënave, periudhën nga 2010/03/24 për 2012/08/22, ( pra për dy vite e gjysëm) numri i përgjithshëm i gjykimeve për marrjen e shtetësisë greke për arsye të lindjes, në zbatim të Ligjit 3838/2010, arriti në 4.595. Nga këto 3.501 raste kanë të bëjnë me aplikantë me origjinë nga Shqipëria. Në të njëjtën periudhë numri i vendimeve për fitimin e shtetësisë greke për shkak të pjesëmarrjes në shkollë, në bazë të Ligjit 3838/2010, ishte 5.550 dhe nga këto 4.740 kanë origjinë nga Shqipëria.

Numri i kërkesave të pazgjidhura për fitimin e shtetësisë për arsye të lindjes është në 6.033, prej të cilëve 4.574 janë shtetas shqiptarë. Aplikimet për marrjen e shtetësisë dhe që janë ende në pritje të njëjtën periudhë (24.03.2010 për 2012/08/22) arrin  në 8.909, nga të cilat 7.398 janë kërkesa të bëra nga shtetas shqiptarë.

Por mbi të gjitha pritet akoma një ligj për legalilizimin e 150 mijë grave që kanë lindur fëmijët e tyre në Greqi, por ato ende qendrojnë për më shumë se 25 vjet ilegale në këtë vend…

pasaporte greke dhe shqiptare
Këtë e pëlqejnë %d blogues: