Greqi, racisizmi shokon opinionin vendas

1066

Një raport demaskuese ka dorëzuar Avokati i Popullit në partitë politike dhe në ministritë përkatëse lidhur në rritjen e dhunës raciste në Greqi, e cila lidh direkt me hyrrjen të Agimit të Artë në Parlament, si dhe neglizhencës së policisë që kanë të bëjnë me shpërthime të dhunës ndaj emigrantëve. Në raport janë regjistruar 281 incidente të dhunës raciste në një vit e gjysmë, nga të cilat 135 kanë rezultuar në lëndimin e 400 njerëzve dhe katër vrasje, ku 25% të rasteve kanë lidhje me anëtarët e Agimit të Artë.

zugla44

Avokati i Popullit thekson kategorikisht se furia e krimeve raciste janë të pandashme nga Agimit të Artë dhe hyrja në Parlament, duke deklaruar se nga maji 2012 deri në janar 2013 ka pasur 56 raste me përfshirjen e Agimit të Artë,  kur periudha para zgjedhjeve (janar-prill 2012) ka regjistruar vetëm tre ankesa. Vetëm në tremujorin e parë të vitit 2013, përfshirja e supozuar e anëtarëve të Agimit të Artë është rritur në 46.5% të rasteve.

Raporti i njëjtë ka përmendur dhe treguar zonat ku janë kryer shumica e krimeve të tyre raciste, Avokati i Popullit thekson në raport që 75% e rasteve të dhunës raciste kanë ndodhur në Atikë dhe në veçanti në qendër të Athinës, Kipseli dhe patisia. Sa për ishujt, sulmet janë më shumë se 30, me 23 raste në Kretë dhe katër në ishullin e Rodos. Gjithashtu, rastet të tilla kanë qenë të regjistruar në Patra, Selanik dhe Aetolia.

Vëmendje e veçantë i është kushtuar në sjelljen raciste të Forcave të Sigurisë me Avokatin e Popullit që theksojmë se në 44 raste, oficerët e policisë kanë shkuar vetë në aktet raciste, 2 janë drejtuar për dhunë raciste edhe nfa forcat ruajtese te kufurit detar, si dhe në një rast nga pjesëtarët e Policisë Bashkiake. Avokati i Popullit bën fjalë edhe për një sulm të organizuar  të ashtuquajtur  “Guilds bastisje” të cilat kanë ngritur milici në zonat qendrore, të tilla si Agios Pantelejmoni, sheshi Attiki dhe Acharnon, me prani të përhershme dhe të qëndrueshme.

Së fundi, raporti vë në dukje se ka një mospërputhje midis të dhënave zyrtare dhe jozyrtare të sulmeve raciste të vitit 2012, në një kohë kur Avokati i Popullit  ka në dispozicion  253 akuza, ndërsa nga ana e policisë ja regjistruar më pak se një të tretën e rasteve të dhunë raciste.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: