Greqi / Solidaritetin e BE në luftimin e emigracionit të paligjshëm, ka kërkuar ministri Dendias

813

 

dendia5Solidaritetin e BE në trajtimin dhe efektet e emigracionit të paligjshëm në Greqi i ka bëre thirrje Ministrit të Rendit Publik Nikos Dendias, duke folur në Komitetin për Liritë Civile, Drejtësinë dhe Çështjet e Brendshme të Parlamentit Evropian në Bruksel. Z. Dendias ka paraqitur eurodeputetëve veprimin freskimit mbi çështjet e azilit, e cila ishte paraqitur nga Greqia janarin e kaluar, duke theksuar se vendi ka përmbushur detyrimet e saj.

Ai vuri në dukje se Greqia ka ndërmarrë për të nxjerrë vendime mbi të gjitha aplikimet për azil nga fundi i gushtit ku dhe kanë absorbuar të gjitha fondet e Komunitetit për emigracionin. Megjithatë, Ministri i Rendit Publik ka theksuar se për shkak të flukseve migratore në Greqi, krijoi një boshllëk të financimit nga faktorë jashtë ndikimit të vendit. Sipas tij, hendeku financiar eshte krijuar më shumë se 70 milionë euro dhe lind nga supozimin e detyrimeve të Greqisë për çështjet e azilit.

Ai gjithashtu ftoi Komisionin Evropian të ndërmarrë përgjegjësitë e veta, duke vënë në dukje se kostoja e emigracionit të paligjshëm në Greqi është përafërsisht 247 milione € në vit, ndërkohë që kontribut evropian arrin 187milione €. Për më tepër, z Dendias ka argumentuar se Greqia nuk mund të pajtohet me Rregulloren ekzistuese te Dublinit II, megjithe ndryshimet që kanë ndodhur kriteri kryesor i rregullimit mbetet përgjegjësi e vendit të parë të hyrjes (p.sh. kthimi në Greqi një emigrant të paligjshëm i cili është arrestuar në një shtet tjetër anëtar).

“Greqia është përgjegjës për trajtimin e një përqindje e madhe e flukseve emigratore të azilit të BE-së dhe kjo nuk është e drejtë”, tha ai. Së fundi, ministri grek kërkoi që të vihet në agjendën evropiane mbi emigracionin, çështja e një “rishpërndarje kyç” dhe në veçanti për të hapur diskutimin për themelimin e treguesve sasiore dhe cilësore të rishpërndarjes të paligjshme mbi bazën e Produktit të Brendshëm Bruto të Shteteve Anëtare dhe popullsia e tyre. Propozimi i ministrit grek eshte pritur mirë nga shumë eurodeputetë.

Dihet qe Greqia renditet ne vend te fundit per dhenien e azilit politik, por edhe nje vend me nje numer te madh klandestinesh.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: