Greqia po plaket…

1252

plaket greqia 44

Vendi i plakur me popullsinë e moshës mesatare më të lartë dhe me lindje të ulët po rendit këtë vend nga më të plakurit në Evropë. Të dhënat e publikuara së fundmi nga Autoriteti Statistikor Grek, në bazë të regjistrimit të vitit 2011, është jashtëzakonisht mbresëlënëse, që përshkruajë imazhin e popullsisë greke, problemet që ky vend do të përballet në të ardhmen, ndërkohë që këto zbulime mund të jenë objekt i diskutimit për një shtet formal.

Të plakur mbi 2 milionë

Popullsia e vendit sipas regjistrimit të 2011 arrin në 10.815.197 individë, si dhe me popullsi ligjor të jetë në 9.903.268 njerëz, veçanërisht të rëndësishme janë karakteristikat individuale. Për shembull, kush e di se numri i njerëzve të moshës mbi 65 vjet ka tejkaluar 2 milion, e cila është një “bombë” për fondet e pensionit.

Edhe më mbresëlënës është fakti se janë mbi 1,6 milion grekë, më shumë se 15%, që janë mbi 70 vjeç Shumë interesante është dhe fakti se Ipiros është rajoni më i moshuar i vendit, ndërsa në ishujt duket se dominon mosha e re.

2.2 milion familje janë me një apo dy-anëtar!

Interesante janë përfundimet në lidhje me karakteristikat e familjeve në Greqi. Shumica e njerëzve janë të martuar, megjithatë, një shumicë e madhe e familjeve janë me një apo dy-persona

• 50.3% e popullsisë, pra 5.364.211, janë të martuar ligjërisht. 39% ose 4.227.033 janë të vetme. Gjithashtu ka edhe 820.392 të ve, të divorcuar 331.653 dhe 69.725 jetojnë pranë ndarrjes.

• Bashkëjetesa nuk është futur për mirë në jetën e grekëve në vitin 2011. Interesante është se janë 6.681 njerëz të moshës 0-19 vjeç. Shumica e tyre janë të martuar në moshën 40-49 vjeç (1.2 milion), ndërsa hitet divorci më shumë po bëhen në të njëjtën moshë me 103.708 divorcuar.

Afersisht 1 milion huaj në Greqi

Rëndësi në këtë informacion është se mbi përbërjen e popullsisë sipas shtetësisë është se 9.903.268 njerëz kanë nënshtetësi greke, ndërsa 199,101 janë qytetarë të vendeve të tjera të Bashkimit Evropian, dhe 708.003 janë qytetarë të vendeve të tjera dhe 4.825 njerëz janë pa shtetësi apo kombësi të paqartë.

Dekada e fundit, periudha më e keqe demografike që nga viti 1940

Këto të dhënat e reja mbi formimin e familjes, të sjella nga kriza ekonomike, tregon se lindjet kanë rënë në mënyrë dramatike, të cilat në kombinim me rritjen e jetëgjatësisë bën që shkencëtarët vendas të flasin për plakjen e theksuar në numër të popullsisë.

Vitet 2009 dhe 2010, lindjet kanë rënë nga 3.167, ekspertët e karakterizojnë këtë dekadë periudhën më të keqe demografike që nga viti 1940. Gjithashtu, krahasimi i treguesve të lindjeve dhe vdekjeve në Greqi tregon se norma e vdekjeve është (0.93%), gjë që pothuajse përkon me normën e lindjeve në (0.98%). Sipas Zyrës Statistikore Greke, në vitin 2011, lindjet në Greqi ishin 106.777 dhe vdekjet në 110.729, kjo gjatë një konference për shtyp me temë:  “Kriza Shtatzënia-abort-Demografik dhe Ekonomik. Organizuar nga Universiteti i Athinës në Spitalin Universitar Aretaio.

(Burimi Real News)

 

 

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: