Human Rights Watch: “Policia greke dhunon emigrantët” “Të gjithë te zinjte jashte” bertasin policet në autobus, pasagjerët duartrokasin

994

dhuna55

 

Slap është Policia greke dhe “Xenios Zeus” nga raporti i organizates Human Rights Watch i titulluar: “Mysafirët e padëshiruar”: “Policia greke ushtron dhune ndaj emigranteve në Athinë”.  Jane tituj nga raporti i publikuar nga site greke të Deutsche Welle, qe i referohet rasteve me tipike të sjelljes raciste dhe abuzimit ndaj migrantëve nga oficerët e policisë. “Të gjithë te zinjte jashtë” thërrisnin policët duke hyre në një autobus në “Sheshin Amerikë” te Athines ( shkurt 2013) fillim, per te zbritur nga autobuzi pasagjerë afrikane dhe aziatike.

Pjesa tjetër e udhëtarëve greke kane duartrokitur thirrjet e policeve. Njëri prej atyre që zbriti nga autobuzi per verifikim dokumentash ishte nje 19 vjeçar nga Guinea me emrin Tupac. Ai ishte një nga 44 emigrantëve të cilët folën për të Drejtat e organizatës Human Rights Watch. Gjatë dëshmive te tyre, por edhe në statistikat themelore u mbeshtetet raporti i Human Rights Watch i titulluar “Mysafirët paftuar”: “Policia greke dhunon emigrantet në Athinë “, publikuar ne mediat vendase disa dite me pare.

Në përgjigje të organizatës, autoritetet greke kanë theksuar domosdoshmërinë e fluksit të emigrantëve për verifikimin e dokumentave. Por raporti i HRW thekson se deri më tani asgjë nuk eshte bërë në mënyrë që policia të jetë në gjendje qe me mjetet teknike te verifikoje vërtetësinë e dokumenteve në vend, per te mos kërkuar çdo herë dergimin e emigrantë në seksionee e policise.

Gjithashtu shumica e oficerëve te policisë nuk janë të trajnuar në mënyrë te tille qe të dinë si të sillen në këto kontrolle, port e dine dhe parimet themelore të ligjit të imigracionit dhe azilit politik. Te dhenat e operacionit “Zeusi” është mjaft zhgënjyese për ata që jane duke kërkuar zgjidhje të shpejtë për problemet kronike.

Në një intervistë me DW, kreu gjerman Watch Ventsel Michalski i Human Rights I referohet shkeljeve të mëdha: “Kjo është privim arbitrar nga liria që rezultojnë nga paraburgimi i gjatë shume oresh i emigrantëve për qëllime të identifikimit. Në disa raste eshte perdorur edhe dhunë, ndërsa në shumicën e rasteve ka pasur kërcënime dhe sjellje të pahijshme. Përzgjedhja e individëve për verifikim është kryer kryesisht nga policia, në bazë të ngjyrës së lëkurës së tyre ose nga pamja e jashtme tyre.”

Në periudhën midis gushtit 2012 dhe shkurt 2013, policia ka kontrolluar 85.000 të huaj, prej të cilëve vetëm 6% ishin në vend ilegalisht. Pjesa tjetër kishin dokumentet ligjore, ose kishin paraqitur kërkesë për azil politik. Pavarësisht nga të kuptuarit e situatës së vështirë qe po përjeton Greqia, kreu i degës gjermane të HRW theksoi nevojën për të respektuar të drejtat e emigrantëve, nëse kane dokumentet ligjore apo jo.

Siç vuri në dukje, “është e qartë se Greqia nuk ka të drejtë për të dëbuar nga vendi i emigrantëve të paligjshëm. Di gjithashtu se marrëveshja Dublin 2, Greqia po mban një barrë të jashtëzakonshme. Sidomos tani që vendi po përjeton një krizë ekonomike. Megjithatë këta persona kanë një dinjitet, i cili duhet të mbrohet. Nuk mund të trajtohen ata sikur janë kafshë. Nuk është përgjegjësi e tyre qe Evropa ka një ligj të çuditshme të imigracionit, duke hedhur barrën e tërë e emigracionit në Spanjë, Itali dhe Greqi. Por Greqia ka një detyrë per të ruajtur shtetin e ligjit, por duhet dhe respekti për dinjitetin e emigrantëve”

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: